Dugulescu #11

Şedinţa Camerei Deputaţilor din 28 aprilie 1998
1.
Intervenţii ale domnilor deputaţi:
1.2    Petru Dugulescu – prezentarea „unui act de fundamentalism religios şi încălcare a Constituţiei” în judeţul Caraş-Severin;

Domnul Adrian Năstase:
Domnul deputat Dugulescu.
Aveţi cuvântul, domnule deputat.
Va urma domnul deputat Nicolae Leonăchescu.
Aveţi cuvântul, domnule deputat.

Domnul Petru Dugulescu:

Domnule preşedinte,
Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Acum, după sfânta sărbătoare a Paştilor, de la această înaltă tribună a democraţiei româneşti, cu durere doresc din nou să atrag atenţia asupra unui act de fundamentalism religios şi încălcare a Constituţiei româneşti în judeţul Caraş-Severin, de unde am primit aceste informaţii din partea unui grup de credincioşi baptişti.

Iată ce declară dânşii: „În data de 22 aprilie 1998, o delegaţie a Bisericii creştine baptiste din Caransebeş, formată din pastorul Delciu Busuioc, vicepreşedintele Cultului baptist din România, domnul Lup Beniamin, din partea Asociaţiei creştine Efrata, şi domnul Aldenson Arne, creştin american, afiliat acestei organizaţii, s-au deplasat în comuna Codnăreva, judeţul Caraş-Severin, pentru a vizita pe Elena Armaşu, membră a Bisericii baptiste din Caransebeş. La intrarea în comună, ne-a ieşit în faţă preotul ortodox Idomir Lucian, care ne-a întâmpinat cu cuvintele: «Ticăloşilor, nenorociţilor, escrocilor, plecaţi din parohia mea, căci acesta este pământ ortodox!»

Imediat după aceea a lovit cu cârja pe pastorul Delciu Busuioc, vicepreşedintele Cultului baptist, şi l-a insultat şi înjurat de mai multe ori.

Duminică, 26 aprilie 1998, am mers din nou la Codnereva cu un grup de trei credincioşi americani, pastorul Alderson, cu soţia sa, şi încă o persoană, şi cu 11 credincioşi români. Ne-am deplasat cu un microbuz Ford şi cu un autoturism Mercedes, intenţia noastră, aşa cum ne-am înţeles în prealabil cu Poliţia locală, a fost să ne întâlnim cu credincioasa noastră Armaşu Elena, membră a Bisericii noastre, şi să avem o slujbă de Cina Domnului sau sfânta împărtăşanie, cu ocazia Paştilor, în casa ei.

Când am ajuns în dreptul casei, spre noi se îndrepta un grup de aproximativ 100 de persoane, în frunte cu preotul ortodox Idomir Lucian. Mulţi dintre cei din grup aveau topoare în mâini, pietre şi ciomege.
Preotul a început să strige la noi şi să ne insulte, cerându-ne să părăsim satul. Am răspuns de mai multe ori că vom pleca, dar preotul a început să lovească în maşină. În acel moment, ceilalţi din grup au început să lovească şi ei.

Misionarul american Arne Alderson era la volan. Cineva din grup a introdus mâna pe geam şi i-a apucat ochelarii, aruncându-i pe jos. Un altul a smuls oglinda maşinii şi o izbea de capotă. Alţii au aruncat cu pietre şi loveau cu pumnii şi picioarele în maşină şi în geamuri, terorizând pe cei aflaţi în maşină.

În acel moment a apărut, alergând, şeful de post, plutonierul Giurgiuţ Gheorghe, şi ajutorul său, care, pur şi simplu, a trebuit să calce peste oameni ca să ajungă lângă maşină. A strigat la preot, ca să plece imediat de acolo. În momentul în care preotul a plecat şi ceilalţi din grup au plecat, am fost însoţiţi de organele de poliţie la post, unde am dat o declaraţie.

Şeful de post ne-a spus că ştia ce se va întâmpla şi că este bine că nu am intrat în casă. Dânsul a luat măsuri de prevenire, instalând în faţa casei, unde urma să intrăm, pe un cetăţean, care-l anunţa că am sosit în sat. Asta l-a ajutat ca să ajungă în timp util la faţa locului. A fost şeful de post, plutonierul Giurgiuţ Gheorghe. Ne-a spus că, dacă mai întârzia 30 de secunde, nu mai aveam nici maşină, nici cauciucuri şi ne-a arătat 4 bucăţi de dinamită, care au fost pregătite să fie folosite împotriva noastră şi pe care dânsul le-a confiscat în ziua aceea.

Am mai fost anunţaţi că preotul a făcut planuri de 4 zile, cum să distrugă casa în care urma să intrăm şi a instigat pe oamenii din sat să ne atace.

Instigarea a avut loc inclusiv duminică dimineaţa, la slujba de dimineaţă, când o mare parte din credincioşii ortodocşi au fost împotriva atacului înarmat împotriva noastră, iar o parte au fost de acord. A avut loc o ceartă în Biserica ortodoxă pe această temă.

Suntem pe deplin mulţumiţi de atitudinea Poliţiei, şi în special a domnului plutonier Giurgiuţ Gheorghe, care ne-a însoţit apoi personal până la ieşirea din sat.

Cerem ca Ministerul de Interne şi organele abilitate să aplice legile, pentru a preveni întâmplarea unor astfel de fapte în viitor”.
Vă mulţumesc.

Domnul Adrian Năstase:
Vă mulţumesc, domnule deputat.

Publicitate

Un comentariu

 1. benilup said,

  Petru Dugulescu a fost o lumina.
  In ziua cu pricina, am pasit impreuna in birouri ale ministrilor si parlamentarilor Romani.
  Fratele Petrica a fost respectat. Ministrii se ridicau in picioare cand pasea Dugulescu in fata.
  A luptat pentru libertate si a facut onoare Romaniei peste tot in lume.

  Fratele Petrica este Acasa, la masa cu Regele Regilor, cu Domnul Isus pe care L-a slujit cu pasiune!

  Beniamin Lup – WorldTeach

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: