1.2 Un mitropolit se pocaieste

Colaborarea mi-a macinat constiinta”

Ticu Dumitrescu, autorul Legii deconspirarii Securitatii, socoteste ca actul Mitropolitului Corneanu (foto) ar putea fi un indemn si pentru altii care incearca sa-si ascunda trecutul sau chiar sa si-l nege, fiindca nu se poate ajunge la reconciliere moral

Sabina Fati
Miercuri, 26 Septembrie 2007

Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, declara intr-o scrisoare trimisa CNSAS ca nu contesta decizia de politie politica data de aceasta institutie. Inaltul prelat marturiseste, de altfel, ca a fost „colaborator al politiei politice comuniste” nu din ianuarie 1950, asa cum rezulta din documentele CNSAS, ci mai devreme, din toamna anului 1948. Mitropolitul Banatului este unul dintre putinii care si-au recunoscut trecutul colaborationist, inca din 1990. Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, care ne-a pus la dispozitie documentul – cu acceptul mitropolitului –, spune ca scrisoarea Mitropolitului Nicolae Corneanu „ar putea fi o dovada ca oamenii care isi asuma trecutul pot contribui major la asanarea morala a societatii”.

„Din pacate, «am fost colaborator al politiei politice comuniste» nu din ianuarie 1950, ci din toamna anului 1948, cand am fost arestat pe motivul de a fi adapostit un asa-zis «fugar» stabilit in Germania si venit in tara pentru a-si revedea familia. Eliberat, s-a crezut ca voi mai fi vizitat de alti «fugari», care astfel ar fi fost si ei prinsi. Obligat a purta legaturi cu cei care ma vizitau, am trecut din mana in mana, de la Siguranta, apoi de la Securitate, care imi cereau note scrise si informatii, pana la Revolutia din Decembrie 1989. Acceptarea acestei grele situatii mi-a macinat tot timpul constiinta si de aceea imediat dupa Revolutie am facut declaratii publice incepand cu ianuarie 1990, aparute prima data in ziarul «Romania libera», apoi in alte publicatii. Asadar, n-am ce contesta, decat a repeta mereu parerea de rau pentru cele impuse si acceptate” – fragment din scrisoarea adresata de mitropolit conducerii CNSAS.

scrisoare mitropolit


C-asa turna Mitropolitul

Foto: EvZ
 

Potrivit documentelor CNSAS, Inalt Prea Sfintitul Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a fost, timp de 40 de ani, un colaborator de incredere al Securitatii. El era caracterizat drept „ateul lui Dumnezeu”.

Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a fost un ateu care a crezut ca viitorul apartine comunismului, reiese din documentele Securitatii, publicate de CNSAS in Monitorul Oficial.

Corneanu a colaborat circa 40 de ani cu fosta politie politica si doar pentru activitatea dintre 1951 si 1957 a fost recompensat cu 44.375 de lei.

Potrivit documentelor CNSAS, Securitatea aprecia, in 1963, ca Mitropolitul Banatului „se manifesta ca unul ce nu crede in preceptele si dogmele bisericesti, fiind convins ca biserica a fost intotdeauna un mijloc de inselare a maselor populare”.

<br>

/* */var bbm_hideme=true

In caracterizarea facuta de Securitate se arata ca Nicolae Corneanu a studiat marxism-leninismul, ceea ce l-a facut „sa-si dea seama perfect ca viitorul nu poate apartine decat comunismului”. „Ca urmare a atitudinii sale pozitive (…) a fost promovat in functia de Mitropolit al Banatului”, se afirma in documentul fostei politii politice a Romaniei.

Printre cei pe care Nicolae Corneanu i-a spionat se aflau Patriarhul Romaniei, precum si „greco-catolici cu activitate ostila”. „Stie (…) in a se strecura in anturajul elementelor care intereseaza Securitatea”, se apreciaza intr-o caracterizare din 1953.

De altfel, in 1954, el a fost „infiltrat” intr-o grupare „subversiva antropofizica”, ceea ce a dus la arestarea „elementelor antropofizice”.

In anii ‘80, Mitropolitul Corneanu i-a denuntat la Securitate pe mai multi preoti care simpatizau cu preotul disident Gheorghe Calciu Dumitreasa, aflat, la acel moment, in inchisoare.

„I s-a pus in vedere ca, daca nu-si va schimba atitudinea si daca va considera in continuare ca biserica nu are personalitate, biserica ii va dovedi contrariul, excluzandu-l din sanul ei”, afirma, intr-o nota informativa Corneanu.

De la Siguranta la Securitate

Mitropolitul Nicolae Corneanu a anuntat, dupa decizia CNSAS din 28 august 2007, ca nu o va contesta, el fiind, de altfel, audiat inca din 2001.

Intr-o scrisoare trimisa CNSAS, el a marturisit: „Din pacate, am fost colaborator al politiei politice comuniste nu din ianuarie 1950, ci din toamna anului 1948, cand am fost arestat pe motivul de a fi adapostit un asa-zis fugar stabilit in Germania si venit in tara pentru a-si revedea familia. Eliberat, s-a crezut ca voi mai fi vizitat de alti fugari, care astfel ar fi fost si ei prinsi.

Obligat a purta legaturi cu cei care ma vizitau, am trecut din mana in mana, de la Siguranta, apoi de la Securitate, care imi cereau note scrise si informatii, pana la Revolutia din decembrie 1989. Acceptarea acestei grele situatii mi-a macinat tot timpul constiinta. Asadar, n-am ce contesta, decat a repeta mereu parerea de rau pentru cele impuse si acceptate”.
integral in EvZ
 

8 comentarii

  1. mircea ordean said,

    O singura chestie: daca a primit bani pentru activitate…
    Si e bine ca a facut-o din 1990… Sint oripilat de Balaceanu Stolini, in schimb!

  2. Alex said,

    Avand in vedere trecutul colaborationist cu securitatea,trecerea spre pocainta,poate fi o forma de a activa sub aceasi umbrela dar fara sa mai fie suspectat de mase.

    Trebuie sa face distinctie clara intre doua categorii de colaborationisti cu securitatea:
    1.Cei care au colaborat sub orce forma,fie platiti sau nu,atat timp cat nu au adus un prejudiciu sau au lezat intr-un fel libertatea unor cetateni romani si prin activitatea lor si-au adus aportul la a apara interesele si integritatea statului roman,trebuie sa le recunoastem meritul lor si sa-i felicitam.
    Au fost doua categorii de securisti si colaborationisti,in serviciile de securitate din romania,inainte si dupa anul 1964,cei care isi vedeau numai interesul lor,oameni fara caracter si cei care intradevar si-au respectat juramantul fata de tara si popor.
    Orce stat din lume are un serviciu de securitate,spionii si contraspoinii lor actioneaza si nu sunt fete mari,dar unii isi apara cu credinta tara,altii o fac pentru propriu lor interes.
    2.Ciripitorii care au colaborat cu securitatea,fie ca sunt oameni slabi si au cazut in mana celor din a doua categorie si au ajuns pe un drum fara intoarcere,fie asa le sta in fire si aceasti oameni,nu pot fi iertati.
    „Parerea mea” !!!!!

  3. manuela said,

    Apreciez faptul ca si-a cerut iertare in public! Nu este usor sa marturisesti o greseala care ai comis-o si care te apasa. E greu sa uneori sa faci o confesiune unui prieten, darmite unei cominitati intregi, careia ii esti mitropolit!

    Bravo lui ca s-a eliberat de povara respectiva, iar cei care nu intelegeti, mai bine nu judecati!

  4. pct said,

    O analiza profesionista si obiectiva facuta de jurnalista Ramona Balutescu asupra acuzelor aduse Mitropolitului Nicolae Corneanu ca s-ar fi impartasit cu ereticii o gasiti la adresa:

    http://www.greco-catolica.org/a386-Cine-sunt-ierarhii-eretici-din-Romania-anului-2008.aspx

  5. bertoti otto said,

    Sa arunce piatra cel ce este fara de pacat, a zis Domnul nostru Isus Cristos. Eu personal cred ca celui care isi recunoaste pacatele si la regreta, trebuie sa-i intindem o mana si o imbratisare frateasca, prin care sa ne exteriorizam bucuria de a fi revenit in dragostea lui Cristos. Cu exceptia celor care se cred mai buni si mai drepi decat Mantuitorul nostru Isus Cristos, a carui nastere o sarbatorim azi.

  6. Pr.E.A.Cernat said,

    Unul dintre preotii mitropolitului Corneanu,dintre cei sase,care in cea mai
    aspra epoca ceausista securista,au avut curajul sa compuna,sa publice si
    sa ceara guvernului,mitropoliei Banatului si patriarhiei,sa observe drepturile elementare ale omului si libertatile religioase in Romania,
    prin carta deschisa numita Marturisire de Credinta.Toti am suferit batai,torturi,diferite pedepse administrative,totul culminind in excluderea
    si caterisirea din preotie, de catre Corneanu,retragindu-ne cetatenia si
    expulzindu-ne din tara fara drept de reintoarcere.
    Mitropolitul „pocait”,nu si-a tradat numai credinciosii,dar si proprii preoti…
    Daca a primit 44375 de lei pentru vinzare,cei 30 de arginti securisti,
    sa-i imparta acum celor pe care i-a tradat,vindut si dat la batai.

    Preot E.A.Cernat,fost paroh,caterisit la Crivina de Jos,mitropolia Banatului.

  7. Camix said,

    Mărturisirea și căința din proprie inițiativă – și nu deconspirările – sunt cele care au valoare pentru suflet.

  8. Mihaiela Bonaciu said,

    Numele mitropolitului Corneanu implicat in diversiuni prozelite de o asa-zisa jurnalista din Banat
    http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2014/12/cazul-corneanu-banatul-lui-ecumenism.html

Lasă un comentariu