Petru Dugulescu

dugulescu2

Cristi tepes ne-a trimis aceste documente insotite de acest scurt comentariu:

Draga Daniel,
am cautat cu mare cutremurare si am gasit in noaptea asta in arhiva Parlamentului
(postata pe internet) citeva dintre intrventiile fratelui Petre Dugulescu la tribuna Camerei Deputatilor
din a doua legislatura in care a fost deputat.

Cred ca sunt o bucata BUNA de istorie, documente unice si rare in istoria noastra.

In rest, in legatura cu un „prezbiter” cred ca, dupa Cuvint, e nevoie de mai multi martori…
In ceea ce ma priveste eu am fost mai aproape de aceasta dimensiune a slujirii fratelui Petre.

Domnul sa fie cu noi cu toti si nu ne-ar strica (mai ales mie) mai multa frica si mai mult cutremur in alergare.

Cristi Tepes

***********************************************

Din Evenimentul Zilei Nr. 5044
Sambata, 05 Ianuarie 2008, 21:11

Soc si durere in comunitatea baptista
5 Ianuarie 2008
Malin Bot

Pastorul Petru Dugulescu a incetat din viata in urma unui atac cerebral.

Lider al comunitatii baptiste pe plan regional, Petru Dugulescu a fost si primul baptist care a facut parte din Parlamentul Romaniei. S-a remarcat prin deschiderea mai multor fundatii de caritate si initierea Marsului Invierii de la Timisoara, la care paricipa toate cultele si confesiunile crestine din oras. Ultimele zile i-au fost marcate de prezentarea relatiilor cu Securitatea, situatie pe care o recunoscuse de mult timp in fata apropiatiilor si intr-o carte.

Foarte apreciat in comunitate

Moartea pastorului Dugulescu, la 62 de ani, a luat prin surprindere comunitatea baptista pentru ca acesta era extrem de activ. Apropiatii spun ca joi, in jurul orei 20, i se facuse rau in masina, ultima persoana cu care a vorbit fiind sotia, pe care a sunat-o sa-i spuna ca nu se simte bine. In jurul orei 20,30 a decedat, cauza mortii fiind un accident cerebral.

Presedintele „Comunitatii Baptiste din Banat”, Ionel Tutac, spune ca Dugulescu a fost unul dintre cei mai importanti lideri baptisti. „A fost un luptator pentru drepturile religioase. Un om care a adunat in jurul sau valori. Unul dintre liderii marcanti ai comunitatii baptiste, iar prin relatiile pe care le-a creat in Statele Unite a facut ca imaginea Romaniei sa fie promovata”, a declarat Tutac.

Pastorul baptist a fost apreciat si de reprezentantii altor biserici. „A fost un om de buna credinta, atasat valorilor bunei intelegeri si fratietatii intre toate cultele si confesiunile din zona Banatului”, spune preotul ortodox Andrei Andreescu pe unul dintre blogurile membrilor comunitatii baptiste, pe care au fost postate sute de mesaje de la persoane care l-au cunoscut de aproape pe pastorul baptist.

Obosit si suparat

Tutac a mai declarat ca Dugulescu era foarte obosit din cauza implicarii in mai multe proiecte caritabile si bisericesti. „In plus, era si foarte preocupat de realizarea unui film. Semnase contractul cu o casa de productie din SUA pentru un film care urma sa apara in 2009. Era un film despre viata lui si Revolutia de la Timisoara”.

Tutac a mai spus insa ca Dugulescu era si afectat de publicarea luni, in saptamanalul Banateanul, a unui articol in care se prezenta colaborarea acestuia cu Securitatea. „Am vorbit mult cu el in mod special pe tema aceasta, era foarte suparat. Eu cred insa ca toti liderii bisericilor in perioada regimului comunist au trecut prin situatii extrem de dificile. El recunoscuse ca o perioada de timp, pentru a putea pleca in SUA, a semnat un angajament. A recunoscut asta in fata comunitatii si a spus asta in cartea sa «Democratie si persecutie»„.

„Indiferent de ce vor zice unii sau altii, cei ce l-au cunoscut stiu exact cine a fost Petru Dugulescu. Comentariile sunt de prisos”, spune Steven V. Bonica, redactor-sef al publicatiei Romanian Tribune News din Chicago, unul dintre apropiatii pastorului Dugulescu. Trupul neinsufletit al pastorului Dugulescu este depus pana maine la biserica Eclesia din Timisoara, urmand ca duminica dupa pranz sa fie dus la biserica Betel, unde acesta a servit ca pastor in perioada 1987-2005. Inmormantarea va avea loc luni.

CV

Deputat in doua mandate

Pastorul baptist Petru Dugulescu a incetat din viata la varsta de 62 de ani. S-a nascut in 18 noiembrie 1945 in localitatea Chelmac din judetul Arad, fiind casatorit si tata a patru copii. A absolvit Institutul Teologic Baptist din Bucuresti.

In legislaturile din perioada 1992-2000 a fost deputat PNTCD de Timis. Este fondator al Liceului Crestin Baptist din Timisoara si al Asociatiei Evanghelice si de Caritate Isus- Speranta Romaniei. A tinut cursuri in mai multe universitati din SUA, in special prin intermediul organizatiei Rotary, primind din partea acestei organizatii medalia „Paul Harris Fellow“.

Publicitate

5 comentarii

 1. narcis nichita said,

  Inca un mare om al Domnului a plecat acasa la Cel pe care L-a slujit! Acasa la Domnul, in bucurie vesnica! Un mare om, o mare slujire, o vesnicie cu Domnul

 2. stefan said,

  ” Ei mi-au planuit moartea”, „Persecutie in democratie” si Filmul ce urmeaza sa apara in 2009 exprima pe viu dependenta de Dumnezeu a celui care a fost fratele ,pastorul si omul politic Petre Dugulescu.Ce lasam noi in urma ?
  Au trecut 5 ore de cand am aflat de moartea fratelui ,si inca nu pot accepta ca e real acest lucru.
  Cartile,Cd-urile,emisiunile TV si toate mijloacele prin care si-a facut cunoscuta lucrarea si activitatea ,il vor face sa ramana viu in inimile noastre,pentru acei care l-am iubit si in Dobrogea.

 3. benilup said,

  Petrica Dugulescu a fost si ramane un Sfant!
  Pentru ca odata ce L-a primit pe Hristos ca Mantuitor personal, a fost declarat Sfant!

  A trait si a luminat in jurul lui.
  La serviciul de priveghi au venit orfanii pe care i-a ingrijit si hranit, fostii „rezidenti” ai canalelor din Timisoara pe care i-a ocrotit, i-a iubit si le-a redat bucuria, au venit credinciosi carora le-a prezentat clar Evanghelia, au venit oameni care sunt liberi datorita curajului lui Dugulescu din decembrie 1989 de a striga „Exixta Dumnezeu” in Piata Operei…
  Au venit la priveghi toti prietenii… oameni alaturi de care a suferit, a platit amenzi la militie, oameni alaturi de care a plans, s-a rugat si postit, baptisti si ortodocsi, penticostali si catolici, medici si profesori, tarani si teologi…pentru ca singurii dusmani pe care i-a avut si ii are sunt Securistii si cei deranjati de lumina!

  Iata dorinta lui Petru Dugulescu:
  „Si as mai vrea sa fiu ceva:
  O raza lucitoare –
  Si strabatând în lumea rea
  Sa duc lumina undeva,
  Sa încalzesc pe cineva
  Si sa ma-ntorc în Soare… !”

  Si s-a intors in soare, la masa cu Regele Regilor, Domnul Domnilor, Printul Pacii pe care L-a slujit toata viata sa.

  Slavesc pe Domnul pentru faptele fratelui meu, Petru Dugulescu!

  Beni Lup – WorldTeach

 4. ȚEPEȘ CRISTIAN said,

  ATENȚIE A NU SE FACE CONFUZIE DE NUME !

 5. Ticu Leontescu said,

  Petru Dugulescu ramane unul dintre cei mai mari oameni ai lui Dumnezeu, care a marcat generatia mea. Am avut marele privilegiu sa-l fi cunoscut. Toti cei care l-au cunoscut, au fost marcati definitiv. Alaturi de T. Dorz, C. Ioanid, A. Popescu, L. Olah, I. Ton si altii, Petru Dugulescu va ramane si pentru mine „un om care m-a facut om”. Doamne, Te rog, mai da Romaniei astfel de oameni, amin. Ticu Leontescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: