Paul Negrut

Lectia trecutului: curaj si lasitate

negrutpaul.jpg

(Acest text este un fragment din raportul presedintelui Cultului Crestin Baptist din
România adresat participantilor la Conferinta Nationala de la Resita, la 1 decembrie 2006)

Un moment deosebit de important in viata Uniunii Baptiste il constituie aniversarea a 150 de ani de marturie baptista in România, in anul 1856 sosind in Bucuresti din Germania prima familie de credinciosi baptisti, cea care avea sa constituie nucleul primei biserici baptiste din România, deschisa in Bucuresti, str. Popa Rusu nr. 22.

Am avut bucuria sa reprezint conducerea Uniunii Baptiste din România la acest eveniment aniversar.

Cu aceasta ocazie, pe lânga bucuria celebrarii prezentei Domnului impreuna cu Biserica „Betania“ din Popa Rusu si a multumirii pentru harul revarsat peste miscarea baptista din România timp de 150 de ani, am fost cerce – tat de Duhul lui Dumnezeu pentru a ne evalua cu onestitate si smerenie starea noastra dupa 150 de ani de istorie baptista in România.
În incheierea acestui raport asupra lucrarii, doresc sa impartasesc Conferintei Nationale câteva din gândurile pe care Duhul lui Dumnezeu mi le-a pus pe inima.

Cred ca suntem datori sa multumim lui Dumnezeu pentru harul Lui precum si pentru dedicarea si jertfa inaintasilor nostri fata de Evanghelie in mijlocul multor batjocuri, discriminari, batai, inchisoare si martiraj.

Suntem datori sa ne exprimam recunostinta si admiratia fata de modul in care cei de mai dinainte de noi au dus Evanghelia din casa in casa si din localitate in localitate, au plantat biserici si le-au pastorit in vremuri grele.

Se cuvine sa ne exprimam respectul si aprecierea fata de maturitatea si intelepciunea lor de a pastra unitatea si identitatea credintei baptiste in mijlocul incercarilor, framântarilor si luptelor de tot felul. Se cuvine sa privim cu respect la temelia credintei pe care au zidit inaintasii nostri si la lucrarea lor care a dainuit peste veacuri si continua sa dea rezultate.

Se cuvine sa pastram cu smerenie si curatie de inima mostenirea scumpa a credintei noastre primita de la pionierii miscarii baptiste din România si sa nu ne „vindem pe un blid de linte dreptul nostru de intâi nascut“. Inaintasii nostri au slujit cu smerenie si curatie de inima in locuri si in vremuri grele, si cu regret trebuie sa constatam ca despre cei mai multi nu avem nici macar documente istorice pe care sa le pastram in patrimoniul istoriei miscarii baptiste din România. Dar, din ce avem ca documente si din ce ni se mai povesteste de catre cei ce fac legatura intre generatii, descoperim ca eroii si martirii credintei baptiste ne-au lasat o mostenire mareata si cutremuratoare care ne indeamna la cugetare si decizii sfinte pentru vremea noastra.

Mai este insa si un alt aspect care trebuie mentionat.

Daca inaintasii nostri au platit cu prigoane, cu ani grei de inchisoare si chiar cu viata credinta lor in Domnul Isus, in aceeasi perioada, si mai ales in perioada comunista, unii credinciosi si chiar unii pastori au trecut de partea vrajmasului si au ajuns fie ideologii regimului comunist pentru a imbraca in haina teologica planurile diabolice ale ateismului de a inrobi sau chiar de a distruge bisericile baptiste, fie agenti, informatori sau colaboratori ai securitat ii comuniste pentru a-i vinde pe fratii lor.

Cultul Baptist din România poarta cu sine in anii de dupa Revolutie un amestec de martiri si tradatori si nu a avut nici un moment public de marturisire, curatire, iertare, reabili tare si impacare. Din motive greu de explicat, s-a preferat o tacere apasatoare si nesanatoasa in locul unei marturisiri si reabilitari biblice. A trebuit sa vina statul cu legile lui sa ceara deconspirarea celor care au colaborat cu regimul comunist, pentru a afla cu durere si rusine despre unii frati ai nostri ca au fost pe listele colaboratorilor. Cu durere constatam ca nici macar in momentul când, prin hotarârea Consiliului Uniunii ca, in baza legii, fiecare pastor sa dea o declaratie notariala daca a colaborat sau nu cu fosta securitate, cei vinovati nu au avut demnitatea de a marturisi si de a se pocai de faptele lor. Cu durere marturisesc faptul ca asistam in mod rusinos la deconspirari si marturisiri pe internet, si nu in Biserica intre frati, asa cum ne invata Biblia.

Nu am avut parte, ca miscare baptista, nici de marturisi rea celor care se fac vinovati de colaborarea cu regimul comunist pentru reglementarea serviciilor divine si arondarea bisericilor. Reglementarea si arondarea au adus mari pierderi miscarii baptiste din România si in perioada aceea multi lucratori au fost destituiti din functie cu ajutorul celor din conducerea institutiilor cultice, iar unii au fost condamnati la ani grei de puscarie. Credem ca este nevoie de o privire sincera si curata in trecut, de recunoasterea greselilor si de indreptarea lor, dupa Scriptura.

___________

Raspuns la intrebarea fratelui pastor dr. Marius Cruceru, UEO Oradea
septembrie 19, 2009 · de VP Rev. dr. Paul Negrut
http://negrutpaul.wordpress.com/2009/09/19/raspuns-la-intrebarea-fratelui-marius-cruceru/ <http://negrutpaul.wordpress.com/2009/09/19/raspuns-la-intrebarea-fratelui-marius-cruceru/&gt;

„Stimate Paul Negrut,

In ultima vreme, dupa aparitia in presa a cazului [pastorului informator] Beniamin Poplaceanu, (VP al Uniunii Bisericilor Baptiste din Romania) dar si inainte de aceasta, inca de la aparitia volumului Pigmei si URIASI [baptisti], o fraza a trecut din gura in gura contaminind imaginea multor lucratori/pastori din tara care au fost ordinati inainte de 1989.
Acestă idee a sunat in cuvinte cam asa: „TOTI pastorii/preotii care au fost ordinati inainte de 1989 au semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, altfel nu ar fi putut fi ordinati, nici n-ar fi avut carnete de pastor.”

Se sugereaza ideea ca inca din Seminar TOTI pastorii erau racolati pentru a deveni informatori, daca nu colaboratori sau agenti ai Securitatii. (Se face distinctie intre aceste trei trepte de colaborare cu Securitatea: simplu informator, colaborator si agent.)
Ca unul dintre pastorii care au lucrat in Cult [Baptist] si inainte de 1989, ca fost presedinte al Uniunii [Bisericilor Baptiste din Romania] pentru doua mandate, dupa 1989, ce parere aveti despre acest gen de afirmatii?

Am urmatorul raspuns:

Ca principiu de viata si lucrare am considerat ca situatiile particulare trebuiesc rezolvate in particular, iar cazurile publice trebuiesc clarificate public. Colaborarea unor pastori cu Securitatea comunista a devenit o realitate publica si de aceea consider ca se pot face anumite observatii publice in legatura cu acest subiect.

Sunt intristat de faptul ca acesti oameni, care cunosc Scripturile si propovaduiesc altora pocainta, nu vor sau nu mai pot sa se pocaiasca de faptele lor. Colaborarea cu Securitatea nu a fost o fapta nevinovata a unor oameni inocenti care au colaborat spre binele lucrarii cu structurile represive ale vremii. Colaborarea pastorilor cu securitatea a insemnat deopotriva tradarea Domnului Isus Hristos si a fratilor. In loc sa-si dea viata pentru turma dupa modelul biblic al pastorului bun, oamenii acestia au vandut turma lui Hristos pentru treizeci de arginti.

Ca unul care si-a vazut dosarul intocmit de securitate pot afirma ca adancimea ticalosiei tradarii si vanzarii fratilor este dincolo de orice imaginatie. A afirma ca aceste fapte nu sunt pacate grele inseamna sa calci in picioare toata Scriptura, si sa ajungi sa-l declari pe Iuda mai dedicat fata de Imparatia Cerurilor decat Domnul Isus Hristos. O asemenea rasturnare a lucrurilor nu poate fi altceva decat calcarea in picioare a Sangelui Legamantului.

Pastorii care au colaborat cu securitatea au trait in minciuna ani de zile datorita faptului ca in timp ce in aparentza pozau in oameni integri in fata bisericilor, in realitate erau oameni fara caracter si vanzatori de frati. Ma infior la gandul ca ani de zile au frant painea la Cina Domnului si vorbeau despre Iuda vanzatorul si despre soarta lui fara sa se teama de judecata lui Dumnezeu.

Si mai infiorator este faptul ca, dupa caderea comunismului, cand ar fi putut sa se pocaiasca de pacatele lor fara teama de represalii din partea securitatii, au continuat sa isi ascunda pacatele, sa traiasca in minciuna si sa stea in fata turmelor pe care le-au vandut ca si cand ar fi adevarati pastori.

Adancimea caderii lor se vede si din faptul ca atunci cand Dumnezeu ii descopera public, nu se pocaiesc, ci cu abilitate vicleana se ascund dupa teoria vinovatiei universale. Conform acestei teorii oamenii care au savarsit fapte demne de osandit se ascund dupa afirmatia ca nimeni nu este curat, ci toti sunt vinovati. Apelul la aceasta metoda demonstreaza pana unde poate merge viclenia omului prins in robia pacatului.

In fatza acestei realitati nu pot face altceva decat sa ma rog ca Dumnezeu sa nu le ia harul pocaintei. Dar daca din motive care trec dincolo de priceperea omeneasca s-au impietrit atat de tare incat nu mai pot sa se pocaiasca, cred ca, in conformitate cu Scriptura, bisericile ar trebui sa-i puna sub disciplina si sa fie eliberati din lucrarea pastorala.

Binecuvintez pe Domnul care a pazit pe acei pastori care nu si-au plecat grumazul si genunchii in fata vrajmasului, ci au preferat sa plateasca pretul suferintei si al prigoanei ramanand cu inima curata langa turmele pe care le-au pastorit. In Romania sunt asemenea pastori si marturia lor dovedeste ca Biserica Domnului ramane biruitoare in cele mai grele vremuri. Sunt incredintat ca si in vremea de acum Dumnezeu are lucratori si biserici care raman tari langa Mantuitorul prin puterea Duhului Sfant.

Compromisul unora cu lumea de acum nu face altceva decat sa demonstreze ca au patruns intre noi oameni care nu sunt ai Domnului, chiar daca ocupa functii ecclesiale. Ei pot insela oameni, dar nu pe Dumnezeu.

“Dumnezeu nu se lasa sa fie batjocorit. Ce seamana omul aceea va si secera” (Apostolul Pavel – Ep.Galateni 6:7).

Paul Negrut

Publicitate

18 comentarii

 1. R.CIOBANU said,

  FRATE NEGRUT VAD IN SCRISUL DUMNEVOASTRA O DURERE DE ADEVARAT PASTOR SI NU TOLERATI MURDARIA UNORA CARE NICI O DATA NU AU FOST PASTORI ,SI DOAR VORBITORI SA AIBA O MESERIE.
  DOAR O INTREBARE : OARE NU AR FI BINE SA INCEPETI DUMNEVOASTRA SA VA CERETI SITUATIA DE LA C.N.S.A.S CA UN EXEMPLU SI ASA VOR FOACE TOTI PASTORI SI SA-I SCOATETI PE CEI ASCUNSI .
  ACESTI ATEI STAU IN LUCRAREA LUI DUMNEZEU SI PUN MINILE MURDARE PESTE NOI SI COPIII NOSTRI ,SI ASTEPTI BINECUVINTAREA LUI DUMNEZEU.
  DUMNEZEU SA VA TINA SANATOS IN LUCRAREA LUI .

  CENZURA ATENTIE LA ARTICOL TAIATI-L.

 2. romoflorin said,

  Mai avem o sansa. Tebuie sa ne rugam penru cei ce ne conduc, sa respectam pe cei ce ne-au condus. Nu putem scapa de lupii in piei de oaie, ei isi vor face partea lor, noi trebuie sa credem ca Dumnezeul nostru ne aude rugaciunile si va raspunde intr’un fel. Sa fim marturii vii si sa cinstim pe Domnul nostru in tot ce facem.

  R. Ciobanu – chiar daca am face ce ati spun, tot nu vom scoate toata neghina din grau si Domnul ne-a spus sa nu facem asta.

  Florin S.

 3. mircea miclea said,

  SINTEM DE ACEIASI PARERE CU FR, PAUL NEGRUT . CINEVA TREBUIE SA INCEAPA.

 4. elisa said,

  Nu s-a mai facut nimic,informatorii sunt toti la locul lor.
  S-a asternut o „tacere de aur”
  Sunt doar ei de vina entru asta?sau suntem atat de
  nedoritori de adevar si lumnaA?

 5. ioana said,

  Elisa ,
  toti suntem vinovati de „tacerea de aur” dupa cum spui,asa dupa cum vezi bine pe credinciosii nostrii din tara asta nu-i intereseaza ce s-a petrecut cu 20ani in urma, sa nu spun si mai dur ce se petrece si in prezent .Pentruca cei ramasi pe locurile lor dupa ce au tradat odata o mai fac si ne miram de ce bisericile noastre sunt asa de goale.

 6. dumitru muresan said,

  de sigur va veni odata judecata ceai mare oare cum vom sta in fata lui isus ?
  nea-m plans pacatele noastre cu voia si fara de voia.?cei care sunt vinovati si ei nus marturisesc pacatele si sase pocaiasca.raman ca sa fie osnditi.pentu todeauna.
  im-i vine sa cred ca toti pastori au fost racolati de securitate pentru a da informati de tot ce aveau in sarcina.si vai de iei ca multi au suferit din aceste turnatori fara credinta. sora elisa zice ca toti au pacatuit.dar vezi ca sunt 2 categori. sa nu le mestecam una-i ca tu esti a lumi si altui acel care a facut un legamnt in apa botezului.da putem gresi dar nu pacatui dar noi avem un mijlocitor pe isus intre noi si dumnezeu.cei care nu au facut legamnt ei sunt perduti daca au auzit de pocainta si nu sa intors.astazi daca auzi glasu lui sa nu it-i inpetresti inima sa-l primesti ca mntuitor.amin.

 7. Danut Calimanescu said,

  E trist ceea ce s-a intimplat in perioada comunista, dar e minunat ca Dumnezeu stie intotdeauna sa isi tina curata Mireasa si mai minunat este faptul ca harul acordat fratilor cazuti sta inca inaintea lor. E adevarat Biserica Domnului trebuie sa ramina sfânta pentru a putea duce la bun sfirsit marea trimitere pe care a facut-o Domnul Isus, dar despre cei cazuti disciplinatii cu acea dragoste sfinta pe care a dato Domnul nostru Isus Hristos. Uriti pacatul dar iubiti pacatosul cu o iubire asa de inaltatoare incit e capabila sa inalte omul pina in Imparitia Cerului pentru a vedea clar si cu putere adevarul absolut al maintuirii. Nadejdea noastra asupra veniri Domnului sta in dragoste si in asteptarea cununii promise, nu in judecata pacatosilor, incercind in aceasta asteptare sa aducem tot mai mult rod din aceasta viata traita de multe ori printre spini.

 8. MIHAI said,

  Multi au recunoscut ca au pacatuit in diferite feluri. Unii ca au fost betivi altii ca au mintit uniica au vinat greselile partenerului.Dar nimeni nu a recunoscut pacatul care reprezinta radacina pacatelor chiar temelia pacatului pacatul pe care ne este teama sal amintim.. pacatul lacomiei.Se pare c a aici au cazut multi.Acesta e pacatul care nul recunoaste nimeni mai ales predicatorii. Se pare ca nu e condamnat nici de biserica . Daca faci alte pacate dai de bucluc dar de lacomie e bine ca nimeni sa nu stie.Totusi in ochii lui d-zeu e un mare pacat.Fundamentul pocaintei este umilinta iubirea recunoscatoare dragostea de aproapele . Daca nu le avem pe acestea spune ap.PAVEL avem alte inclinatii naturale; eI I ubesc intunerecul sant iubitori de placeri iubitori de sine iubitori de bani.Iubesc slava oamenilor. Talmacirea este ; SI nu vreti sa veniti la mine sa aveti viata.Caci eu sant culuare aminte siau ca nu vorbesc cum ar trebuii Nici unul nu se caieste de rautatea lui. si nu zice ce am facut!!!? Este usor sa-ti gasesti placerea in ganduri frumoade in fapte mari de predare.In timp ce sentimentul cel mai sigur este inlaturarea eului.Unii care ne dau lectii in continuare ca si cum nu ar fi fost nimic ar tebui sa-si puna intrebarea;DOreste constiinta lor iertare si dreptate?Cauta ei adevarul in lumina duhului/? Este hristos idealul;lor?

  • barzilaiendan said,

   Draga Mikailmihut

   Ai multa dreptate, cel putin in dreptul meu. In spatele multor actiuni si atitudini sta eul nerastignit. Doamne, ai mila de noi si lucreaza ce-Ti este placut.

 9. MIHAI said,

  Stimate frate Brinzei.Am avut in copilarie aici la caransebes pastor pe fr .CHICIN GHEORGHE. Fratele a fost un pastor cu frica de DUMNEZEU . Fratele a pastorit biserica foarte serios era apreciat chiar de lumea ortodoxa.Intro zi in anul 1963 apare scobercea vice presedine al cultului si irimia gavagina.convoaca comitetul si le pune in fata trei scrisori.O femeie care era internata la sanatoriul marila d de linga oravita ia scris fratelui despre boala ei si despre starea ei sufleteasca.Fratele ia raspuns cineva de acolo a pus mina pe scrisorile scrise de fr chicin si lea trimis uniunii baptiste. GAvagina ia facut o propunere fr CHICIN :Taci din gura nu faci agitatie si noi nu o sa spunem nimanui nimic .si te mutam pastor in alta localitate. Fratele chicin lea spus ca el e un om curat si ca nu pleaca din caransebes .L-AU exclus si au plecat. Ceva asemanator au facut si cu fr IOAN BACU care pe timpul acela era pastor la bis nr 2 timisoara.. IN ambele cazuri sa lucrat politic la comanda.Am gasit in actele publicate de uniunea baptista ca fr CHICIN era in atentia securitatii de TIMISOARA din anul 1949.Asa ca acesti zisi predicatori stil gavagina irimia lucrau cu mai mult zel ca securitatea si au distrus vietile multor predicatori .

 10. MIHAI said,

  Dupa ce fr, CHICIN a fost destituit a fost adus ca pastor la caransebes FR IOAN MOLDOVAN .IOAN MOLDOVAN a fost tatal cumnatului meu JOHN MOLDOVAN profesor la theolocial southwestern baptist texas.Fratele moldovan a stat in casa la noi un an si ceva pentru ca locuinta pastorului de la biserica era ocupata.Saptaminal venea un colonel de securitate si ai spunea trebuie sa cola borez cu mine.Fratele spunea ce sa fac SA PIRASC PE FRATII MEI?. .nu se poateCA t alocuit fratele la noi acest individ venea aproape saptaminal. IN final ia spus nu colaborez cu noi ai sa pleci de aici. Ami amintesc ultima predica sa intitulat SA NU TRADEZ NICIODATA PE NIMENI.Fratele a dat bun exemplu ca vechii haiduc i faceau un pact semnau o hirtie se taiau la o mina si cu sangele lor asi iscaleau numele.Sau gasit patru insi din biserica informatori au facut o reclamatie . SI DEP CULTELOR a spus ca exemplul fratelui era o practica legionara.Asosit la caransebes ENE INPUTERNICITUL unu a asa mai tuciuriu dar cu bun simt si marele vicepresedinte GAVAGINAcare ai zice fr MOLDOVAN IOANE IN DOUA SAPTAMINI SA-TI FACI BAGAJELE SI SA PLECI..Fratele a fost mutat in satul giroc linga timisoara dupa un timp fiind bolnav de asma sa pensiopnat.CHIARin timpul acela fratele LIVIU OLAH a fost destituit si fratii au insistat ca fr MOLDOVAN sa dea cina o data pe luna.DIn nou a fost chemat la securitate si amenintat.Intro vineri dupa masa fratele venea de la bis nr1 pe bicicleta pe calea girocului o bascula goala a venit in viteza la lovit in plin si a murit pe loc.Soferul a fost internat la un spital de neopsihiatrie . DIN TIMISOARA.Fratele nu a fost trecut la amintiri despre sfinti La morminarea fr au fost trimis de dep. cultelor IOAN STANCA SI GAVAGINA IRIMIA Acesti oameni care l-au tocat pe fratele toata viata.Stanca sa adresat sotiei :indurerata sotie.Tupeul lor a fost fara margini.

 11. petru said,

  MUlti frati baptisti din tara si diaspora doresc sa se rezolve cumva situatia cu informatorii .se asteapta o inplicare a frtilor PAUL NEGRUT SI VASILE TALOS.I.In nici un caz de la actuala conducere a uniunii baptiste. Unele biserici au inceput sa ia masuri singure sa nu mai primeasca la evanghelizari pastori care au semnat cu securitatea.SI au mai luat o hotarire cine face parete dintrun partid politicsa nu mai fie lasat sa predice .S-au daca este membru in conducerea bisericii si face parte dintrun partid sa se retraga din conducere.Aste-s masuri luate de comitetele unor biserici fara acordul bisericii.AM rezolvat ceva cu treaba asta!!!!!!!!!?

 12. petru said,

  Acum vreo ,mtrei ani afost adus labiserica noastrade pastorul bisericii fratele BEN-ONI ARDELEAN.FRATEL

 13. petru said,

  a lucrat la biserica noasta fara salariu .ia mers numai vechimea, Du pa ce a ajutat biserica cu calculatoare si alte lucruri.ia spus comitetul frate num,ai poti sa treci la anvon pentru ca faci parte din-trun partid politic.

 14. elisa said,

  Petru,nu cred ca e adevarat ceea ce pui,am inteles ca fratele D.V.i-a spus”frate nu mai poti predica aici,dta esti cu politica”

 15. elisa said,

  A dat Dumnezeu sa aud ca fratii vor o curatire conform Scripturii,Domnul sa-i binecuvanteze;da asta Ii place Domnului.
  Noi trebuie sa facem ceea ce place Domnului…Minunat,ma bucur!
  Un nou inceput cu Domnul!

 16. ioana said,

  O,sa dea Domnul sa se faca odata curatenie in bisericile noastre ,asa poate se vor revigora multe biserici unde chiar mai sunt pastori cu vinovatia tradarii multor frati.

 17. dorel said,

  Problema tradarii e complexa si cred tardiv de rezolvat.Cred ca cei care i-au vandut pe frati si-au vandut de mult si sufletul celui rau.Cel mai rau lucru din toate acestelucruri e confuzia si suspiciunea care se creaza.
  Unii vor fi descoperiti doar in ziua vesniciei, altii daca vrea Domnul pot fi descoperiti acum.
  In nici un caz biserica locala nu va rezolva aceasta problema ,poate daca se vrea la nivel de uniune.
  Incolo -cine-i sfant sa se sfinteasca ,cine-i intinat sa continue…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: