Alexa Popovici

Răsfoind cartea lui Alexa Popovici, „Istoria Baptiştilor din România”, am găsit următorul pasaj (o relatare la persoana a III-a). Imediat m-am gândit la Dvs., ca discipol al pastorului Richard Wurmbrand, şi nu am putut să nu vi-l trimit:

«Prin intrigi, se căuta născocirea de vinovăţii prin care să poată fi arestaţi şi alţi pastori baptişti. Aşa de pildă l-au arestat pe pastorul luteran Richard Wurmbrand, de la Misiunea Norvegiană din Bucureşti, în 29 februarie 1948, pe drum, în timp ce mergea la biserică; şi cum Securitatea ştia că Richard Wurmbrand a fost prieten apropiat de ani de zile cu pastorul baptist Alexa Popovici, s-au dus la Richard Wurmbrand cu o hârtie semnată în fals cu semnătura lui Alexa Popovici, platografiată, în care se scriau diferite învinuiri despre Wurmbrand şi căutau să-l determine pe Wurmbrand să facă la rândul lui “demascări” despre Alexa Popovici. Deşine în stare de deţinut, Wurmbrand a citit hârtia, a analizat semnătura şi le-a spus: «Asta nu e hârtie de la Alexa Popovici, şi semnătura de pe hârtie este falsă. Eu cunosc scrisul şi iscălitura lui Popovici». În aceleaşi zile l-au chemat pe Alexa Popovici la Securitate şi i-au arătat o declaraţie scrisă şi iscălită cunumele lui Wurmbrand, în care acesta demasca diferte lucruri despre Alexa Popovici. În mod similar, el a luat hârtia, a citit-o, s-a uitat la semnătură şi a răspuns la rândul său: «Declaraţia aceasta nu provine de la Richard Wurmbrand, nu e scrisul lui, şi iscălitura este falsă. Eu cunosc scrisul şi stilul lui Wurmbrand, şi toată declaraţia este falsă». Numai după ce a fost eliberat Richard Wurmbrand (în 1956 – n.m.) şi i-a povestit lui Alexa Popovici cazul petrecut cu el la închisoare, acesta din urmă i-a relatat cazul identic petrecut cu el. Securiştii căutau să-i aducă învinuiri lui Alexa Popovici prin care să-i poată face un proces şi să-l condamne la închisoare.»

Sursa:“Istoria baptiştilor din România (1856 – 1989)” (Ed.Făclia, 2007, Oradea) – volumul 3 (1944-1989), pagina 800

Cu deosebită consideraţie,
Tudor Vişan-Miu

P.S.: „Răsfoielile” mele privind biografia lui Alexa Popovici le-am publicat într-un articol pe un blog deschis de mine, dedicat familiei Sezonov (cu care Alexa Popovici era înrudit prin alianţă, fiind căsătorit cu Daria Sezonov; şi eu sunt înrudit prin alianţă cu această familie, dar legătura este mai îndepărtată).

Lasă un comentariu