Florian Guler

Draga Daniel am fost solicitat sa scriu o reactie la Istoria Bisericilor Baptiste din Romania (IB) despre Sega (O istorie sagalnica!).Te rog daca vrei sa il publici pe internet. Multumesc. (Florian)

Sega Arad – O istorie traita.

Dr Ioan Bunaciu scrie istoria „Bisericilor Baptiste din Romania”, intr-un ton activist, distorsionand realitatea, cel putin in ce priveste biserica Sega din Arad.

In timpul comunismului, bisericile erau oprimate si controlate de partid prin departamentul cultelor. Pastorii si lucratorii care nu se conformau politicii departamentului erau renegati de conducerea Cultului. (sub presiunea departamentului communist). Asa a fost cazul lui Aurel Popescu , Pavel Niculescu si altii.
Membrii obisnuiti ai bisericilor insa, si unii pastori nu au renegat niciodata , pe cei care au luptat sa apere libertatile credinciosilor . Privind inapoi ar fi normal astazi, ca cei care au gasit curaj sa reziste atunci, sa fie judecati , in lumina situatiei create de comunism. Sa fi uitat oare fratele Bunaciu acest amanunt ?

“In 1949, acestuia i-a urmat Cocean Martian, fost membru al miscarii Oastea Domnului din Biserica Ortodoxa si absolvent al Seminarului teologic baptist din Bucuresti.Acest pastor nu si-a stabilit foarte clar termenii doctrinei evanghelice” (I.B)

Pacatul” pastorului Cocian Martian de la biserica Sega, a fost, ca era singurul din Arad care continua suportul celor care erau alungati nu numai de partid dar si de unii dintre pastorii bisericiilor noastre.. Sint inca in viata sute de credinciosi care isi aduc aminte ca la Biserica Sega se venea cu o ora inainte ca sa gasesti un loc cand era asteptat Ton, Popescu, Niculescu etc, iar intre ei erau si unii din pastorii altor biserici.
Inginerul George Bisorca nou convertit in acea vreme, dupa ani de zile, in America,s-a simtit obligat sa mearga la Atlanta, Georgia sa multumeasca public, fratelui Cocian Martian, pentru atitudinea dumnealui de atunci, care a dat posibilitatea sutelor de tineri crestini sa beneficieze de aerul prospat, plin de speranta din acele vremuri.
Fr Bunaciu judeca astazi atitudine pastorilor de la Sega „avand aerul” ca in toata acea vreme de oprimare nu era presiunea statului ci pur si simplu decizia libera a conducerii cultului de a tine sub presiune bisericile baptiste
A ajuns la mine, intamplator, (dupa emigrarea fr Cocian) o scrisoare scrisa de fr Bunaciu catre pastorul Cocian in care ii reprosa acestuia atitudinea, binevoitoare fata de studentul la teologie Daniel Branzai;
Ca sa poata fi exmatriculat, ( la comanda departamentului) Daniel Branzai trebuia sa fie pus in imposibilitatea de a primi o recomandare din partea unei biserici, dupa efectuarea practicii din timpul vacantei de vara. Daniel a ales biserica Sega si nu Gradiste unde era membra sotia lui. Fratele Cocian a recunoscut in Daniel calitatile care il calificau sa isi continuie studiile si i-a dat o carcterizare exptrem de favorabila.
Scrisoarea de nemultumire a fr Bunaciu, atunci directorul Seminarului Teologic Baptist din Bucuresti, care facea apel la prietenie dintre dansi si mustra rezistenta fr Cocian, de a ceda la insistentele semnataruli scrisorii, sa ii refuze lui Daniel Branzai recomandarea scrisa. Suntem indreptatiti sa presupunem ca si alti pastori au fost pusi in tema cu planul de obstructionare a tanarului student.
Este insa ceva care nu se spune in Istoria scrisa de dr. Bunaciu si anume ca la biserica Sega toti acei ani, era neincapatoare. Nu spune ca biserica avea 2-3 botezuri pe an cu zeci de candidati. si nici ca atunci Biserica Sega era a treia biserica din tara ca marime 800-900 de membri. Progresul si numarul de botezuri a continuat si in vremea fr Chiu Pavel.

„Din 1978, pastor al bisericii din Sega a fost Chiu Pavel,care,desi bun predicator, nu si-a stabilit nici el foarte clar principiile. De aceea,dintre toate bisericile baptiste din oras, aici s-au adunat parca toti asa-zisii luptatori pentru drepturi,care cereau de fapt dreptul de emigrare in SUA, ca disidenti religiosi.”(I.B)

Se astepta ca dupa plecarea fr Cocian, postul sa fie ocupat de un pastor mai obidient si mai putin independent decat pastorul Cocian. Biserica insa a ales pe Chiu Pavel un pastor de la o biserica de la tara fara seminar dar cu “spinarea dreapta”. Chiar daca nu se ridica ca si vorbitor la nivelul predecesorului sau, aceasta a continuat in acelasi ton si atitudine de libertate specifica bisericii.

„Intre anii 1982-1984, biserica a fost condusa de Cetean Daniel, deasemenea absolvent al Seminarului teologic baptist din Bucuresti, care a incercat sa introduca in biserica spiritul adevaratei credinte evanghelice si respectul fata de mai marii bisericii.”(I.B)

Fratele Dr Bunaciu comite aici o eroare la teologia baptista, sugerand ca mai marii bisericii ar fi conducerea cultului. ( Poate si departamentul cultelor?)
Fr Ceteanu Daniel nu a condus biserica Sega niciodata, pentruca dansul nu a fost pastor de facto numai de jure. El a fost ales, in urma nereusitei da a-l aduce ca si pastor pe Dr Nicolae Gheorghita. Noi am dus tratative cu N. Gheorghita sa vina pastor la Sega, dar Fr Paul Nrgrut s-a opus aproape violent despartirii de dr Gheorghita , strigandu-ne in biroul bisricii din Oradea ,ca vrem sa il nenorocim, deoarece Gheorghita era protectorul si legatura lui cu americanii etc.
Atunci fr Ceteanu necunoscut noua, ne-a fost recomandat de catre Dr Gheorghita
Fr Ceteanu a trebuit sa plece, deoarece dinsul a cerut in secret, presedintelui cultului de atunci sa lase dosarul dumnealui „mai la urma” ,(ca sa se poata pensiona in citiva ani si de la intreprinderea siderurgica din Hunedoara). Aceasta intelegere a fost ascunsa bisericii si chiar presedintele cultului de atunci Cornel Mara care a destainuit-o diaconului comitetului Teodor Oprea. Confruntat cu aceasta realitate el a acceptat votul bisericii care i-a respins serviciile. A afirma ca : “ a incercat sa introduca in biserica spiritul adevaratei credinte evanghelice si respectul fata de mai marii bisericii.” Este pur si simplu neadevarat. Nu cred ca fr Ceteanu a fost present in biserica mai mult de 10 duminici in perioada aceasta.

Fr Bunaciu afirma :” in biserica din cartierul Sega s-au cuibarit toti cei care se abatusera, intr-un fel sau altul….,si mai ales asa-numitul „grup al al moisistilor” condus de insusi Moisescu Vasile.”

Vasile Moisescu , a fost un om cu totul deosebit cu o minte de savant, “autor a unor studii in piramidologie,cunoscut mai bine in strainatate decat in Romania” (CC . un ziar Timisorean) a fost sef de cabinet la doi ministri de justitie ai Romaniei, unul fiind chiar Lucretiu Patrascanu, V. Moisescu nu a fost membru la Sega. Nu as putea sa fac o analiza a teologiei fratelui Moisescu, absolvent a teologiei ortodoxe si fost profesor la Seminarul Baptist o scurta perioada de timp,dar fratia sa avea ceva care lipsea majoritatii teologilor si crestinilor de atunci si de acum, o fata senina, o bucurie copilareasca, o umilinta inspiratoare si o lipsa totala de ranchiuna.
Cea mai mare acuzatie adusa “ moisistilor” era: practica adunarii prin case. Ironia este ca astazi cultul indeamna oficial la partasia si rugaciune prin case. Mi se pare o ironie deci sa continui sa sugerezi abateri de la doctrina si teologia baptista in aceste conditii.
Faptul ca Gongola Mihai a fost „impus oarecum” de catre conducerea cultului, Dr. Talpos, m-a facut sa fiu suspicios o vreme. Curand insa am aflat ca tanarul acesta are spinarea drepta si iubeste biserica. Sega.
Punctul de cotitura in relatia mea cu Mihai Gongola a fost cand, la sedintele comintatii unii pastorii continuau in timpul discutiilor sa acuze biserica de influente moisiste si rataciri doctrinare. Dupa cateva intalniri el s-a ridicat si a spus; “fratilor va informez ca biserica Sega are un pastor in persoana mea; din acest moment va interzic orice defaimare a bisericii pe care o pastoresc. Daca aveti fapte concrete si personae concrete va rog sa mi le prezentati si voi lua masurile care le cred de cuvinta” …Nimeni nu a avut nimic de spus. Pentru aceasta atitudine am apreciat si apreciez slujirea lui La Sega.
Gongola a continuat primirea pastorilor veniti din vest la amvon si a studiat chiar impreuna cu mai multi pastori de astazi, si nepastori, ca si mine, intr-un grup “subteran” de studiu condus de o misiune Americana, cu citiva ani inainte de caderea comunismului.
Pastorul Ioan Truta Sr, avea aproape aura de legenda la Sega. El s-a retras in bisericile de la tara in 1949 ca sa faca loc tanarului Cocian Martian sa se dezvolte.
Intr-o situatie obisnuita trebuia ca tinarul sa fie trimis la tara, dar la Sega lucrurile au fost de multe ori neobisnuite
Revenind la perioada cea mai grea a bisericii baptiste din Romania. Pastorul Cocian a fost cel care a format si a dat directia de slujire a bisericii Sega.
Pastorul neconformist, era obiectivul de lucru securitatii prin ofiterul care era insarcinat cu supravegherea bisericilor. Dar cand Vostinar, ofiterul responsabil cu supravegherea religiilor, crescut in familie baptista (la Gurba) s-a intors la credinta dintai, sub presiunea Duhului, el l-a ales pe Cocian Martian si biserica Sega sa se confeseze in public. Acest lucru il va face pe tanarul locotenet de securitate sa isi piarda atat slujba cat si sotia care a divortat in regim de urgenta. Nu sugerez deloc ca toti ceilati pastori nu erau vrednici, dimpotriva cred ca era la fel de posibil sa o faca in orice adunare, dar in contextul aprecierii pe care o face Istoria Baptistilor referitor la Biserica Sega, are o seminificatie speciala.
De ce multii fosti membri si cunoscatori nemijlociti ai acelor vremuri, au impresia ca fr. dr Bunaciu Ioan plateste o polita fostilor ei pastori?
Intr-un anumit fel biserica Sega era biserica familiei Bunaciu, cu toate ca fr doctor Bunaciu Ioan nu a fost in persoana mai mult de doua ori la biserica noastra in 17 ani cat am fost acolo; in perioada pastoririi fr Cocian, tatal fratiei sale, era membrul bisericii Sega

Florian Guler

(Iata aici un citat din cartea lui dr.Bunaciu Ioan,ISTORIA BISERICILOR BAPTISTE DIN ROMANIA, si citatul se refera la o parte a istoriei bisericii Sega Arad.
Dupa opinia mea cele scrise despre perioada cand biserica a fost pastorita de fr.Cocian si fr.Chiu,sunt cel putin rautacioase,dar sa fiu mai ingaduitor,domnia sa este in afara celor intamplate in aceasta perioada,sau informat dintr-o sursa gresita.
Rog asadar pe cei ce cunosc aceasta parte a istoriei bisericii SEGA,Cea mai infloritoare si mai prospera din punc de vedere spiritual,aceasta fiind parerea mea,la o parte din ea fiind martor personal,si am fost binecuvantat nespus de mult, sa-si spuna parerea personala,eu avand o parere total opusa!Marit sa fie Domnul!

Deasemenea este greu de inteles aparitia in revista Farul Crestin din Arad o noua biografie a lui Mara Cornel prezentata de acelasi autor;dr Ioan Bunaciu.
…adica ce eveniment important a prilejuit aparitia acestui articol?
Presupun ca este vorba de arata o imagine cosmetizata a unor fosti lideri din conducerea cultului baptist;sigur este doar o parere personala.
(voi mai reveni cu completari)…urmeaza citatul;

Intre anii 1939-1949,biserica a fost pastorita de Truta Ioan,absolvent al Seminarului teologic baptist din Bucuresti si priginar din Curtici.In 1949,acestuia i-a urmat Cocean Martian,fost membru al miscarii Oastea Domnului din Biserica Ortodoxa si absolvent al Seminarului teologic baptist din Bucuresti.Acest pastor nu si-a stabilit foarte clar termenii doctrinei evanghelice de aceea in biserica din cartierul Sega s-au cuibarit toti cei care se abatusera,intr-un fel sau altul, de la aceasta,si mai ales asa-numitul „grup al al moisistilor”condus de insusi Moisescu Vasile.
Din 1978,pastor al bisericii din Sega a fost Chiu Pavel,care,desi bun predicator,nu si-a stabilit nici el foarte clar principiile.De aceea,dintre toate bisericile baptiste din oras,aici s-au adunat parca toti asa-zisii luptatori pentru drepturi,care cereau defapt dreptul de emigrare in SUA,ca disidenti religiosi.
Pastorul Chiu Pavel a condus biserica pana in anul 1982,cand i s-a aprobat emigrarea in USA.
Pastorul Martian Cocean emigra si el in SUA in anul 1978.
Intre anii 1982-1984,biserica a fost condusa de Cetean Daniel,deasemenea absolvent al Seminarului teologic baptist din Bucuresti,care a incercat sa introduca in biserica spiritul adevaratei credinte evanghelice si respectul fata de mai marii bisericii.
Intre anii 1986-1998,acestuia i-a urmat pastorul Gongola Mihai.

…a consemnat pentru o buna parte dintre voi,costica Holhos.)

Locotenentul de securitate si “o politica”

Mi-l amintesc, tanar subtirel de statura mijlocie cu o privire iscoditoare. Locotenetul de securitate G. Vostinar era raspunzator de suprvegherea si intimidarea cultelor in judetul Arad .

Ambitia si “elanul revolutionar” l-au facut curand “cunoascut” pastorilor si lucratorilor din diferitele biserici.
Era o logodna, la subsolul bisericii din Arad Sega (Lidia si Nicu Nicoara, cred). In timpul mesei in acea seara, pastorul nostru, Martian Cocian a fost chemat afara. Era asteptat de ofiterul Vostinar.

Dupa o vreme fratele Cocian, urmat de ofiter, a intrat in sala de logodna. Cu o oarecare ezitare in glas fr Cocian l-a prezentat: “Domnul locotenent Vostinar”. El s-a ridicat in picioare si a spus lacrimand : Fratilor eu am crescut intr-o biserica baptista, intr-o familie crestina, va rog sa cantati cantarea: “A noastra credinta are temelie”. In timp ce noi cantam el plangea…. A continuat “o petrecere in famile” pana trziu dupa miezul noptii.

Am aflat ca in aceea seara fr Cocian a inceput prin a refuza sa il primeasca pe Vostinar . “ Domnule locotenet relatiile noastre sunt atat de rele, mergeti in alta biserica” Dar el a insistat : “Eu nu pot sa fac aceasta marturisire decat la dumneavoastra in biserica..”

In acelasi miez de noapte , cand s-a intors acasa, locotenentul Vostinar, era asteptat de colegii lui care l-au arestat si in procedura de urgenta l-au divortat de sotia lui, securista si ea.(aveau un copil).

Odaia logodnei, era plina de oaspeti, ca si in pilda Domnului, “buni si rai”. Neobservat in valtoarea si emotia puternica a acelei seri, cineva dintre noi, a iesit …in noapte…la raport. A fost prima data cand am realizat, realitatea existentei informatorilor.

Maine zi, masina de dezinformare,a securitatii, a intrat in functie. S-a imprastiat zvonul ca actiunea lui Vostinar nu a fot urmare a presiunii constintei lui, ci doar o miscare calculata sa fie eliberat din securitate. Din pacate zvonul a inselat pe cei mai multi chiar si dintre sfinti. Informatorii erau manevrati de securitate in doaua sensuri: (a) prin raport, de la noi spre ei si (b) prin “zvonistica” de la ei spre noi ..

Unii, dintre cei care au fost recrutati, au fost subiectul unor presiuni napraznice. Departe de mine intentia de “a apasa in rana lor”. Este tot asa de adevarat insa, ca altii au primit sa colaboreze din motive vremelnice. Stiu, din experienta personala, ca atunci cand erau refuzati hotarat si definitiv, cedau si securistii (cel putin in cazul meu cand maiorul Kenderesi a incercat sa ma recruteze in 1974). Dar eu crescusem si invatasem pe langa “moisistii” care aveau experienta puscariilor comuniste, si cunosteau ceva din psihologia securistilor. Daca aveam atunci doi copii si eram amenintat sa imi pierd slujba nu stiu daca o faceam la fel de hotarat.

Plecand de la relitatea (sau numai iluzia) existentei informatorilor, oare de ce au fost evitate sistematic.timp de 17 ani, orice fel de discutii publice despre aceasta plaga a comunismului? Oare de ce unii care au avut curajul sa infrunte ideologia ateista (nu regimul) ca si Paul Niculescu au fost la fel de marginalizati dupa revolutie ca si inainte. In acele vremi conducatirii nostri faceau “o politica “ cand ne atentionau ca: “Niculescu, este impotriva oranduirii…. face politica”,

Au fost, el si altii, uitati 17 ani, dintr-o “o politica”, pentru a evita o atmosfera care ar fi putut provoca intrebari?

Conducatorii au obligatia sa priceapa mersul vremilor si sa actioneze in consecinta. Cu un efort minim si putina imaginatie, imediat dupa revolutie, conducatorii nostri, trebuiau sa creeze o atmosfera lipsita de suspiciune si fratii sa fie provocatii sa isi spuna istoriile. O asemenaea actiune ar fi facut ca marturia crestina sa devina model national. Cred ca putem ierta ratacirea si lasitatea, dar acesti 17 ani de deteriorare a marturiei noastre , sunt o durere.

Continuand sa ne recunoastem numai prezentul,asa cum mi se pare ca se intampla astazi, ne condamnam la a nu avea nici trecut si nici viitor.

Noi ca si conducatorii nostrii am facut atunci si facem acum, “o politica”….. Dar politica cui?

“O politica” a facut Simion Cure,care dupa ce a fost eliberat din inchisoare, intalindu-l pe “fratele vanzatorul”, care isi cerea iertare, i-a raspuns . “Eu te iert, dar iarta-te tu ” “O politica” a facut domnia sa, cand a ales sa nu se angajeze pastor dupa eliberarea din inchisoare, ci a preferat sa spuna: “ocupatia mea este sa omor sobolani” (era simplu muncitor de deratizare). El a pastorit in intreaga tara. Si a devenit un model pentru generatia mea, nu numai cunoscut dar iubit ca nimeni altul.

Pastorul Aurel Popescu, incheia interviul cu radio Europa Libera , declarand:

“ Noi facem politica!… Politica lui Dumnezeu!”
Florian Guler

P.S. – a 11 ani dupa revolutie am scris un articol (cam de aceiasi marime ca si acesta) in memoria pastorului meu, fr. Cocian Martian, printre altele, comentam acolo intamplarea cu Vostinar (articolul a fost tiparit integral de Daniel Branzai in “Amintiri cu sfinti”). Prietenul meu, Doru Radu, a trimis articolul la revista Farul din Arad. Am fost socat cand in Farul, a aparut sub semnatura mea, (ce scrisesem a fost taiat 99,9%) doua- trei propozitii ale mele si una adaugata de dumnealor: “Domnul sa mangaie familia indoliata.”

Daca nu aveau spatiu cum de au mai adaugat si fratiile lor o propozitie? Si daca era buna intentie cum de au ales propozitiile mele cele mai nesemnificative? Trebuie sa recunosc ca istoria lui Vostinar si Cocian este cunoscuta in Arad, si poate in opinia redactiei, era “o politica” sa nu mai fie citita..

Publicitate

12 comentarii

  1. Dan Bogdan said,

    Tu sa nu razi, cand altul plange…
    Si nici sa nu gandesti ca-i drept…
    …Sa sufere pana la sange…
    Acel ce mi-a gresit, …si-l iert.

    Tu sa nu plangi, cand altul rade,
    Nesocotind oftatul tau,…
    Stai tare dar pe Temelie…
    Caci El intoarce-n-bine-un rau

    Sa nu gandesti pacate-ascunse
    Crezand ca.. “Nimeni nu le stie”…
    Trairile-s de gand, conduse…
    Ca pasarea, in …colivie.

    Si-Acel ce gandul ti-l cunoaste
    Cunoaste si ispita ta,…
    El, pregatit-a intermediul…
    Sa treci biruitor prin ea.

    „Noi dar, sintem trimisi imputerniciti ai lui Hristos; si, ca si cum Dumnezeu ar indemna prin noi, va rugam fierbinte, in Numele luk Hristos: Impacati-va cu Dumnezeu ! ” II Corinteni 5:20.

    Amin.

  2. O istorie segalnica « B a r z i l a i – e n – D a n said,

    […] Raspunsul lui Florian (aici) […]

  3. Florian Guler despre Biserica Șega din Arad « România Evanghelică said,

    […] dezvaluiri.wordpress.com […]

  4. Gabriela Radu said,

    „Voi negresit v-ati gandit sa-mi faceti rau,dar Dumnezeu a schimbat raul in bine..”Unii
    se straduiesc atat de mult sa „apere doctrina baptista ” incat uita sa fie crestini. Ma bucur si multumesc celor care scriu o adevarata istorie a bisericilor baptiste din Romania,fr.Fl.Guler.Si nu numai eu,dar sunt generatiile de tineri crestini care_au nevoie d e marturiile celor care au trait ceea ce au crezut .Poate Domnul va provoaca in
    felul acesta. Binecuvantarea Domnului peste toti seganii ,trecuti,prezenti si viitori.
    Gabriela Radu

    • florian said,

      Multumesc Gabi, imi dai un credit pe care nu-l pot purta.
      Sa facem dreptatea sa iubim mila si sa umblam smerti cu Dumnezeul nostru, condenseaza intreaga conduita crestina. Intoarcerea celuilalt obraz ramane o regula de aur obligatorie pentru fiecare personal. Dar noi nu putem oferi celalat obraz cand obrazul acesta este al frtaelui nostru.
      Vorbirea este primejdioasa intodeauna, pentruca „uneori este o lasitate sa vorbesti altadata este o lasitate sa taci”. „Deschide-ti gura pentru cel mut pentru pricina tuturor celor parasiti” (Pv.31:8). florian

  5. Marcel Trutza said,

    Imi aduc aminte ce groaza ma apucase pe mine cand a intrat dl. Vostinar la subsolul bisericii. Pe vremea aceea multi aduceau radio casetofoane la biserica sa inregistreze programele si eu tocmai incercam un transmitator fara fir pe UKV (FM) pentru sonorizare la sarbatoarea respectiva. Cand l-am vazut pe ofiter crezusem ca de aceea a venit, l-am luat repede si am fugit acasa, ascunzandu-l in pod…..Nu cred ca stiau multi de asta……si sunt convins ca multa parte din istorie nici macar nu o stim. Marcel Trutza.

    • Florian G said,

      Marcel cred ca esti primul care confirmi in scris istoria locotenentului Vostinar, eu am pomenit-o obositor de mult. Mie mi se pare ca a fost un moment f. semnifivativm prima mea experienta socanta. Nu am discutat de multe ori cu Vostinar, era destu de retras, ne intalneam la Bujac, era fr Olah acolo, me-a spus odata un lucru care a avut darul sa imi deschida mintea:
      „Securitatea incearca sa distruga bisericile in doua feluri, sa provoace faramitarea ei cat se poate de mult din interior, ori sa stimuleze bisricile sa formze adunari uriase cu un numar cat mai mare de credinciosi intr-o singura cladire”. Si intr-un fel si in altul distrugera bisericii se producea din interior. Strategia era simpla si diabolica, aceasta trebuie avuta in minte ca sa poti intelege Istoria bisericilor evanghelice. florian

  6. Doru Radu said,

    Evident ca am fost membru al bisericii Shega in perioada comunista. Fr. Bunaciu stie multe; dinsul a crescut la Shega si a pastrat legatura cu biserica incluiv pastorii Cocian & Gongola. Se pastreaza parte a corespondentsei sale cu fr. Cocian. Este regretabil ca dinsul scrie astfel in libertate si continua un complex de vinovatie fatsa de cei pe care-i pomeneste: grupul Moisescu. Acesti frati fusesera membri ai Bisericii crestine dupa Evanghelie din Arad (str. Oituz). Din motive pe care nu le cunosc, biserica aceasta era ca un ghimpe pt comunitatea Baptista Arad de-atunci. Tinerii, mai ales studenti o frecventau. Pt ca o frecventase mama mea a fost apostrofata puternic de catre fostul pres. al Comunitatii Arad, Ilie Dudau. In final, oamenii acestia au fost arestati si inchisi (1959) cu concursul fostului pres. de Comunitate baptista, Dudau. Lucrul acesta era binecunoscut in Arad. Dupa gratierea din’64, 2 dintre fostii condamnati Simi Motz si Mia Iovin au devenit membri ai bisericii din Shega. A fost un act de curaj din partea fr. Cocian ca i-a primit. Lucrul acesta a atras furia Conducerii comunitati si mai ales a Uniunii Baptiste. S-a mers pina la a se cere excluderea sa din Cult. Secretarul general Tsunea a venit val-virtej la Arad si numai presiunea fratilor din biserica l-a scapat pe Cocian de excludere pt abateri de la doctrina baptista. Ironia a fost ca Dudau sa fie-dupa pensionare- membru in aceasta biserica unde fusesera primitsi si 2 dintre condamnatsi. El l-a reclamat pe Cocian pt abaterile de la doctrina baptista, pomenite de fr. Bunaciu, si si-a sustinut public acuzatiile la sedintsa. Istoria e lunga; exista documente ale acestei “judecati”…La scurt timp dupa asta, biserica a vrut sa-l excluda pe Dudau pt multele reclamatii si rolul jucat in arestarea “mosistilor”. In duminica sedintsei fr. Cocian s-a trezit la el acasa cu inspectorul Teperdel, venit special de la Timisoara(cel de la Arad era prea mic pt o misiune atit de importanta). “Nu puteti sa-l excludeti pe dl. Dudau” i-a spus inspectorul fr. Cocian. “Dudau a cerut sa fie primit de biserica Sperantsa-Arad care este dispusa sa-l primeasca; dati-i biletul membral si nu-l excludeti”. De unde stia inspectorul? Ajuns la sedintsa, fr. Cocian avea sa afle ca secretarul primise de la Dudau si de la Sperantsa cererile cu pricina. Comitetul a cedat; Dudau s-a mutat la alta biserica.. “Am fost tradati” a strigat in biserica dirijorul Nicolae Iovin, dezamagit. Cineva il informase pe inspector care aranjase totul cu grija; colaboratorii autoritatilor trebuiau salvati… Fr. Bunaciu e mult mai in virsta decit mine ca sa nu stie lucrurile astea. E regretabil ca dinsul continua acuzatiile acestea staliniste si dupa revolutie. Intre timp “mosisitii” au fost reabilitati de guvern (vezi raportul oficial despre comunism redactat de comisia Presedintelui Basasecu). Numai noi nu vrem sa-i reabilitam continunidu-le condamnarea -in mod simbolic binentseles. Majoritatea protagonistilor sunt morti; cei in viatsa sunt foarte batrini. Ar fi necesar ca Comunitatea Arad sa faca un gest de minima decentsa si pocaintsa si sa-si ceara simbolic iertare pt rolul jucat in inchiderea acelei biserici si arestarea acestor frati. Ce rost ar avea? Daca reparatia morala n-are niciun rost, atunci ce rost are acuzarea “moisistilor” de catre fr. Bunaciu in istoria sa? Putem sa nu spunem nicimc si sa lasam totul in seama lui Dumnezeu. Atunci nici sa nu continuam sa-i acuzam facindu-ne partasi la condamnarea initsiala a acestora! Nu suntem cinstiti! Oricum, principalii protagonisiti: Vasile Moisescu -conducatorul bisericii, fr. Rosianu in casa caruia se adunau si Ilie Dudau- fost presedinte al comunitatii Arad- sunt toti de mult inaintea lui Dumnezeu care va judeca cu dreptate “doctrina” fiecaruia. Si nu numai doctrina! Evident, fr. Bunaciu n-are nici-o vina in condamnarea lor la inchisoare. Dar ignorarea de catre dinsul a condamnarii lor si laudarea doctrinarilor ce-au contribuit la condamnarea lor, este o continuare a complexului de vinovatsie pe care cei implicati in condamnarea lor l-au avut pina la capat. Cartea Pigmei si Uriasi scrie ca Ilie Dudau ar fi fost amenintsat cu pistolul la finalul unei sedintse de comunitate. Nu ma indoiesc ca asupra dinsului s-au exercitat presiuni. Dar in momentul cind reclama din interiorul bisericii, el era de mult pensionar si fara vreo responsabilitate. Iar asupra noastra, astazi, nu mai face nimeni presiune. Exceptind, poate, constiintsa!
    PS. (Vasile Moisescu a fos tatal fostului primar al Aradului de dupa revolutie, Dr. Cristian Moisescu).

    • Gilu Florea said,

      Doru, cred ca faci o greseala aducand in discutie un raport al comisiei lui Basescu care spui tu ar reabilita atitudinea „moisistilor”.Acest raport are in aprecierea celor care mai gandesc in Romania, doar un rol minor de imagine si nu rezolva nici pe departe nimic din titlul pompos pe care il poarta.
      Si apoi, guvernul acestei tari este ultimul care ar putea sa „reabiliteze” ceva, nemaivorbind de Moisescu Vasile si odata cu el pe cei ce au inteles ca el.
      Gilu
      16 august 2010

  7. EMIL DUMITRU said,

    CE FOLOS DE LIBERTATE, DACA CEI CARE ASCUND ADEVARUL, SCRIU ISTORIA !!!???.
    Desi sant din partea opusa a tarii recunosc si eu, si apreciez comentariile fr. Florian Guler, si a tuturor celor care au trait istoria si asa au cunoscuto. Acestea care cunosc istoria reala ar trebui sa se uneasca si sa opreasca publicarea asa ziselor carti de istorie, care aduc la lumina o istorie falsa, rusinoasa, povesti … Doctor, professor, director… titluri primate, nu dobandite, oameni care din drinta de a ramane pe scena, inca mai scriu cate o inchipuire numindo istorie. Acestea, nu recunosc ca acum este timpul in care sa se scrie istoria vietii lor, iar ei sa scrie numai articole prin care sa nu se justifice, ci sa isi ceara iertare, inpacandu-se cu Dumnezeu si cu fratii creind astfel o atmosfera buna pentru generatia tanara care privind la sfarsitul vietii lor sa-L slaveasca pe Dumnezeu.
    CE FOLOS DE LIBERTATE, DACA CEI CARE ASCUND ADEVARUL, SCRIU ISTORIA !!!???.
    Oameni ai adevarului, nu-i lasati !!!

  8. vesteabuna said,

    Poate ajuta si cartea asta:
    http://vesteabuna.wordpress.com/2008/07/20/istoria-unui-rob-al-lui-hristos-viata-fr-mia-iovin-500-pagini/
    Intr-adevar, aceasta a fost procedura aplicata: „“Securitatea incearca sa distruga bisericile in doua feluri, sa provoace faramitarea ei cat se poate de mult din interior, ori sa stimuleze bisericile sa formeze adunari uriase cu un numar cat mai mare de credinciosi intr-o singura cladire”. A reusit.
    Azi cei ce au interesul (real, viu, din dragoste) sa spuna Adevarul, nu au autoritatea.
    Cei ce au autoritatea sunt manjitsi si nu au interesul.
    Nu a fost numai Duhul securitatii, duh stalinist, de intimidare si infricosare(ingrozire), au fost si celelalte 7 mai rele decat el, duhul mandriei, duhul diotrefic al autoritatii abuzive si exclusive, duhul slavei desarte prin arta si intrepretare artistica, etc. Duhul Celui smerit a fost prigonit sistematic si alungat. Asa e hoarda Satanei: 7+1. „Va vor bate in sinagogile lor” s-a implinit. Nu cred ca se mai poate face nimic. Pentru cei ce incearca, am un indemn: „Am voit să vindecăm Babilonul, dar nu s-a vindecat! ” e concluzia lui Ieremia in cap 51, valabila aici.
    Har!

  9. teddy sepreuseanul said,

    BCB-Arad, Sega,pe care am frecventat-o aproape 10 ani fiind si membru in acest timp botezat de fr pastor Martian Cocian, casatoria oficiata de fr pastor Pvel Chiu, doua acte de binecuvintare a copiilor oficiate tot de fr pastor Chiu P. Cunoscind si apreciind cele scrise de F Guler;;D.Radu;;M Truta. ma alatur lor adaugind faptul ca in aceea perioada bisetica Domnului din Arad-Sega a fost una dintre cele mai calde,primitoare,si spirituala din tara.Lucrind la servce-Uzina de strunguri am avut harul ca pe banii comunistilor [ fiind transferat la acest departament tocmai sa nu mai pot frecventa biserica] sa vizitez o mare parte din bisericile din intreaga tara unde mergeam in delegatie.Zicea fratele S Cure fratilor, surorilor….Sega….voi aici aveti CUVINT…CINTARE…POST SI RUGACIUNE…elemente care nu numai ca facea biserica ”diferita” atragind suflete nemintuite la pocainta -dar si artileria grea a celui rau sub diferite aspecte . Cei mai multi frati prigoniti sub diferite aspecte s-au chiar inchisi veneau la Sega simtind dragostea bisericii.fiind apreciati etc. Dar veneau si slugile ”baptiste” compromise inrolati in cohortele celui rau[artileria grea] care SLAVA DOMNULUI nu se simte-au bine la Sega. Florian si toti ceilalti segani io vo spun p-aia dreapta ca nea Marin tot ei is la putere doara vedeti bine si la ”cirma” tarii si pe la alte cirme ma oameni buni numa Domnul ii poate da jos [ stirpi ] plus soiu asta de dracii nu ies[ ca siclu din haine ] numa cu post si multa rugaciune. Tuturor Sarbatori Sfinte si Fericite. God Bless.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: