Dugulescu #9
Şedinţa Camerei Deputaţilor din 23 martie 1999
1.
Intervenţii ale domnilor deputaţi:
1.7 Petru Dugulescu – criticarea procedurii de acordare a vizei turistice pentru români de către Consulatul SUA;
Domnul Andrei Ioan Chiliman:
Domnul deputat Petru Dugulescu. Se pregăteşte domnul deputat Dumitru Buzatu.
Fiecare care vorbeşte mai mult ia din timpul altuia.
Domnul Petru Dugulescu:
Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Astăzi, la ora 15,00, voi avea o întâlnire, la Consulatul american, cu domnul consul Steven Petisson, pentru a-i prezenta o scrisoare deschisă, adresată preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Congresului Statelor Unite şi Departamentului de Stat, în legătură cu regimul vizelor pentru cetăţenii români.
Trec peste prima parte a scrisorii mele, care descrie un incident foarte neplăcut, al meu personal, la Vama din Atlanta, în ianuarie anul acesta, doar pentru faptul că aveam un paşaport românesc. Ştiu că aceste cuvinte sună ciudat în gura mea, fiind cunoscut, de dumneavoastră şi de electoratul care m-a ales, ca un mare prieten al Americii, dar datoria conştiinţei mă obligă să trec la acest demers şi voi citi doar a doua parte a acestei scrisori deschise, adresată Guvernului şi preşedintelui Statelor Unite ale Americii.
„Un alt motiv de întristare pentru mine, legat tot de vizitarea ţării dumneavoastră, este procedura pe care Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a stabilit-o pentru cererile de viză turistică. Am ridicat această problemă la întrevederile pe care le-am avut cu domnul ambasador al Statelor Unite, domnul James Rosapepe şi domnul consul general Steve Petisson. Ministerul Justiţiei s-a spus că supărarea mea nu e fără motiv, dar, din păcate, procedurile de acest gen sunt stabilite la Washington D.C.
Solicitarea unei vize costă 45 de dolari, şi reprezintă, de fapt, taxa pentru interviu la Consulat. Pe lângă faptul că solicitantul trebuie să facă dovada existenţei unor legături puternice cu ţara de origină, astfel încât Ambasada SUA să elimine pericolul existenţei unui posibil emigrant, demonstraţie care nu se bazează, întotdeauna, pe un criteriu solid, persoana în cauză trebuie să plătească interviul şi călătoria la Bucureşti, pentru a participa la un interviu cu consulul, interviu care are ca rezultat acordarea vizei doar în procentaj de 20%, restul constituindu-se într-o serie de conversaţii fără scop, cu unul dintre angajaţii Consulatului.
Un calcul simplu va arăta că solicitantul va plăti, în unele cazuri, salariul lunar, salariul mediu în România, am zis, eu ştiu, 102 dolari pe lună, doar pentru a afla că i-a fost respinsă cererea de viză şi nu i se permite vizitarea Statelor Unite.
Mai este nevoie să menţionez faptul că respingerea cererii de viză nu implică şi restituirea sumei de dolari plătită sau consideraţi acest lucru ca o modalitate de a câştiga bani, speculând dorinţa sinceră şi legitimă a românilor…
Domnul Andrei Ioan Chiliman:
2 minute şi jumătate.
Domnul Petru Dugulescu:
… de a vizita Statele Unite, iar dacă luăm în considerare modelul, cel puţin original, după care se desfăşoară loteria vizelor, ar putea fi descrisă o modalitate foarte comercială de a privi dreptul de liberă deplasare a fiecărui cetăţean din lume.
Cred cu convingere că principiile trebuie să se vadă nu numai în declaraţii, ci şi în fapte, iar oamenii simt cu adevărat diferenţa. Îmi amintesc o demonstraţie ce s-a desfăşurat în faţa Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, în timpul căreia oamenii au afişat slogane de genul: „Zidurile Berlinului s-au mutat la Ambasada americană”. Acum câţiva ani vorbeam cu Consulul Statelor Unite la Bucureşti despre această problemă a vizelor şi spuneam că Guvernul SUA l-a acuzat pe Ceauşescu de încălcarea drepturilor românilor la libera circulaţie şi acesta mi-a replicat: „A vizita America nu este un drept, ci un privilegiu”. Cetăţenii americani vizitează România fără să fie nevoie să solicite o viză sau să plătească pentru aceasta, doar dacă stau peste 30 de zile.
Cred cu toată convingerea că, în spiritul democraţiei autentice, se impun a fi luate măsuri pentru a îndepărta acest tratament discriminatoriu şi pentru a îmbrăţişa o înţelegere reciprocă.
Ca apărător al sistemului democratic pe care-l promovează Statele Unite ale Americii şi ca unul care nu am cedat în faţa presiunii comunismului, vin înaintea dumneavoastră, solicitând cu insistenţă…
Domnul Andrei Ioan Chiliman:
4 minute.
Domnul Petru Dugulescu:
…să răspundeţi pozitiv la acest apel. Românii nu sunt cetăţeni de clasa a doua, nu sunt cerşetori şi nici răufăcători, avem propria noastră demnitate şi ne-am bucura să fim trataţi în consecinţă. Admirăm ţara dumneavoastră, poporul american şi tot ceea ce poartă eticheta „made in USA”.
Cetăţenii români doresc ca ţara lor să facă parte din NATO şi să participe la îmbogăţirea culturii occidentale, dar, din păcate, anumite aspecte ale realităţii, cum sunt cele menţionate mai sus, ne fac să tragem concluzia că nu suntem bineveniţi. Uneori suntem trataţi de parcă nu am fi destul de buni pentru această şansă.
Închei acest apel cu menţiunea că voi continua să cred şi să promovez modelul democratic pe care Statele Unite ale Americii îl oferă întregii lumi, cu speranţa că astfel de situaţii vor fi rezolvate.
Vă mulţumesc tuturor pentru atenţia pe care aţi acordat-o prezentei scrisori, pentru înţelegerea ce o arătaţi pentru sentimentele noastre, cât şi pentru măsurile pe care sunt convins că le veţi lua.
Cu respect,
Pastor Petru Dugulescu.
Domnul Andrei Ioan Chiliman:
Aţi mâncat şi dumneavoastră două minute din timpul altora.
Domnul Petru Dugulescu:
Am tăiat două treimi din a doua parte a cuvântului.
Lasă un răspuns