Corneliu Almasanu
Pe Corneliu Almasanu din Tg. Neamt l-am cunoscut pe cand lucram si eu cu Evanghelia prin tinuturile Moldovei. Un om extraordinar, cu o tinuta morala ireprosabila si cu o ravna crestina imposibil de stavilit. Ma bucur ca s-a scris ceva despre el (moldoveneste „dansul”) in presa de acum. Va asigur ca s-a scris cu mult mai mult despre el in analele cerului. Este un reprezentant al celor multi si „neinsemnati”, care au purtat si vor purta pe frunte „semnul Mielului”.
Corneliu Almasanu m-a invatat ca adevaratii urmasi ai lui Christos sunt frati si surori cu cei pe care-i intalnesc ingenuncheati la poalele crucii de la Calvar.
Imi aduc aminte ca, acum citiva ani, pe cind colindam cu Evanghelia orasele si satele Moldovei, la Piatra Neamt, mi s-a intamplat sa fiu intr-o Biserica Crestin dupa Evanghelie, invitat de Coneliu Almasanu. El mi-a facut atunci cea mai grozava prezentare pe care am auzit-o vreodata. Au trecut peste douazeci de ani si m-am straduit din rasputeri sa fiu la inaltimea a ceea ce fratele a spus atunci despre mine:
“Stiti, ca si mine, prietenul si fratele meu este dintre acei credinciosi adevarati din toate bisericile. El este “catolic” pentru ca face parte din Biserica triumfatoare trimisa pina la marginile pamantului. Este “ortodox” pentru ca-i place Cuvantul adevarat si-l propovaduieste pretutindeni. Face parte din minunata “oaste a Domnului” care lupta pentru sfintenia Evangheliei. Este “pentecostal” pentru ca face parte din Biserica nascuta la Rusalii si se lasa cala uzit de Duhul Sfant. Este “baptist” pentru ca L-a marturisit pe Domnul in apa botezului Nou Testamental. Este “crestin dupa Evanghelie” in toata stradania lui de a implini cu viata Biblia si este “adventist” pentru ca-L iubeste pe Isus si-L asteapta sa vina sa ne ia la cer.”
O caracterizare asemanatoare am auzit mai tarziu si despre Domnul Isus care, zicea un american:
“S-a botezat la Ioan Baptistul, a primit Duhul Sfant, a trait dupa Evanghelie, credinta cea adevarata, ne-a trimis pana la marginile pamantului si asteapta cu nerabdare clipa cand va bea din nou paharul de vin al legamantului la masa la care va sta impreuna cu noi in Imparatia viitoare.”
Numai “copilaria noastra” spirituala ne amageste sa ne impartim in cete si sa ne justificam rautatea prin acest joc al “numelor” care ne dezbina: “eu sant al lui Pavel, eu sant al lui Chifa, eu sant al lui Apolo si eu sunt al lui Christos.”
Iata ce s-a publicat nu de mult despre Corneliu Almasanu:
Biserica de dupa gratii
(Articol publicat in ziarul Ceahlaul – 21 iuluie, 1990, sub semnatura ziaristei Camelia Fosalau)
“N-a retractat nimic, voia sa fie curat pe suflet. Era un om foarte constiincios si un profesor bun.” – prof. Vasile Varvara, scoala ajutatoare din Targu Neamt. Omul despre care mi-a vorbit astfel a plecat de acolo la 1 septembrie 1974, prin desfacerea contractului de munca – Codul Muncii, litera “e”, adica dezinteres si incapacitate profesionala.
Pretext: “Mi s-a impus sa fac educatie ateista si antireligioasa elevilor si am refuzat.”
Motiv real: “Cerusem autorizatie pentru functionarea unei biserici in Targu Neamt. Facusem tabele cu toti membrii comunitatii si le inaintasem la Bucuresti. Imediat dupa aceea au inceput anchetele si mi s-a cerut sa fac educatie ateista elevilor.”
Precizare: Nu a facut nici un fel de propaganda religioasa in scoala.
Apartenenta religioasa: Cultul crestin dupa evanghelie, recunoscut oficial.
Precizare: Nu conta apartenenta religioasa. Oricare ar fi fost ea, profesorul de limba si literature romana Cornel Almasanu nu avea nici o sansa in fata sistemului, pacatuind prin lipsa obedientei.
Povestea in sine: 1973, 8 iunie. Profesorul Almasanu nu depaseste inspectia pregatitoare definitivatului. In consecinta, nu va putea sustine examenul de definitivat. Existau ordine clare de la Comitetul de partid judetean Neamt. Examenul il va sustine mult mai tarziu, in 1990. Comisii successive de ancheta incearca – uneori “binevoitoare” – sa-l convinga. Trebuia sa retracteze, pe moment, in fata lor. N-a vrut.
1974, 1 septembrie: I se desface contractul de munca. Va primi in compensatie (ciudata compensatie pentru un filolog) un post de muncitor necalificat la “cauciuc”, in Targu Neamt. A si lucrat acolo vreme de patru luni.
Intra timp, depune o contestatie referitoare la desfacerea abuziva a contractului de munca. Numai ca, in instanta isi va sustine la fel de ferm punctul de vedere: “Nu voi face niciodata educatie ateista elevilor mei!” Contestatia ramane inoperanta. Avea, insa, nevoie de bani: trebuia sa-si intretina familia. A plecat la mina Balan.
Supravegherea securitatii (si era permanenta) continua si acolo. Li s-a transmis tuturor – via Securitatea din Miercurea Ciuc – ca este un individ periculos. Periculos, pentru cine?
1975: Inginerul Cesaoanu, seful minei, intelegand situatia lui, ii ofera posibilitatea de a lucra intr-un birou. A durat trei luni. Pe 30 iunie (ironie, de Ziua invatatorului) I s-a transmis interdictia de a mai lucra in birou (vezi “securitatea”). Profesorul Almasanu va lucra un an de zile in subteran. Mina Balan este mina de cupru, conditiile in subteran – foarte grele, munca – exclusiv manuala. Transportau lemn: “Ridicam busteni de cate 4 metri lungime.” Maistrii stiau de ce este acolo omul marunt, cu fata brazdata de doua riduri verticale, profunde. Il trimiteau in cele mai grele puncte de lucru: asa sunau “instructiunile”.
Nu va rezista mult timp; va pleca prin transfer pe santierul de constructii industriale Iasi. Urmeaza, vreme de 5 luni, un curs de calificare ca mecanic de utilaje. Repartitie: santierul Pascani. Conditii concrete: doi ani de naveta Pascani – Tg. Neamt.
1976, septembrie, 3: Audienta la ministrul adjunct din Ministerul Invatamantului, Maria Stanescu. Pilula este indulcita amabil: “ Nu putem trece peste hotararea comitetului judetean de partid”.
1976, septembrie, 4: Audienta la C.C al P.C.R. Este luat de umeri si dat afara. “In tara asta, noi hataram!”.
Decembrie, 1978: Se transfera la Intreprinderea de volvatir din Tg. Neamt, ca lacatus mecanic.
1990, februarie: Este reprimit in invatamant.
Tarziu.
Doru Radu said,
noiembrie 13, 2007 la 8:32 pm
Domnul sa fie slavit pt marturia fratelui Almasanu si a multor „anonimi”. Cred ca in Cer va fi o mare rasturnare de clasament! ( De fapt, Moody a constatat asta inaintea mea).
Spre rusinea mea, in Arad era mai usor chiar daca erai persecutat (dat afara din servici). De ce n-am avut mai mult curaj? Daca stiam eu ca se termina in 1989…
Asa vom spune si „dincolo”: daca stiam eu…sau, mai bine zis, daca credeam eu…. ca, de stiut, stim multe!
florian said,
noiembrie 13, 2007 la 11:36 pm
Tarziu, dar demn.
Corneliu Almăşanu. Fundamentaliştii lui Cristos (I) « Vindecătoru said,
martie 9, 2008 la 4:51 pm
[…] că l-a cunoscut. Daniel Brînzei are cîteva cuvinte scrise despre acest om pe blogul său de „Dezvăluiri”. L-am „pregătit” cu săptămîni în urmă că s-ar putea să vină în vară prin […]
Corneliu Almasanu « ganduri… said,
mai 16, 2008 la 9:48 am
[…] preluat de pe situl: https://dezvaluiri.wordpress.com/corneliu-almasanu/ […]
daniel firiza said,
mai 16, 2008 la 4:35 pm
Merita sa traiesti pt.Regele Regilor,chiar daca unii nu-nteleg ce inseamna,,…si sa-L cunosc pe El si puterea invierii Lui,si partasia suferintelor Lui…”dar oameni ca Corneliu Almasanu a inteles si Domnul niciodata nu a ramas si nu va ramine dator…El ne rasplateste regeste!Fie binecuvintat oricine traieste cu Isus si pt. Isus!
Ilie Popa said,
mai 19, 2008 la 5:26 am
L-am cunoscut personal pe fratele Corneliu. Am colindat impreuna, dupa 1989, satele din zona Targu Neamt vestind Evanghelia oamenilor nemantuiti. Ma bucur ca cineva isi mai aduce aminte de inaintasii credintei care au ramas neclintiti in Hristos.
In fiecare generatie Dumnezeu are modele, eroi care nu si-au plecat capul, nu si-au murdarit constiinta ci au ramas in Cuvant.
vasile said,
martie 5, 2009 la 8:02 pm
am auzit de fratele almasanu Domnul Isus sal binecuv.ptr.curaj ,daruire .eu sint nascut in acele locuri sint bucuros ptr .astfel de pionieri ai evangheliei.acum sint in IT. dar domnul ne foloseste pe aceste meleaguri ,rug.ptr. noi sintem o biserica in formare inceputul e greu.Domnul sa lucreze la Tg.Neamt…..VASILE::FORLI ITALIA
lacatusu said,
iunie 23, 2011 la 10:51 pm
lacatusu io sunt un frate din biserica cu fratele Almasanu dumnezeu sal bine cuvinteze k este un profesor sa predia cuv lu DUMNEZEU cand vb de cuv lu dumnezeu poty sa fi cat de pagan iti lasa in inima o bucurie mai venity fratilor si la tg neamt la noi la biserica ca noi suntem ff bucurosi sa avem musafiri domnul sa fie cu voi si i multumesc fratelui care o pus pe fratele Almasanu pe net Dumnezeu sa te bine cuvinteze frate
Corneliu Almăşanu. Din boală spre viaţă « Vindecătoru said,
ianuarie 5, 2012 la 8:50 pm
[…] Povestea lui e cunoscută de multă lume. […]