Dugulescu #1
22 aprilie 1997
Camera Deputatilor
Dezbatere in plen
Domnule preşedinte,
Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Am un scurt cuvânt din partea grupului de rugăciune din Parlamentul României cu ocazia Săptămânii Patimilor. Suntem în această săptămână a patimilor Domnului Nostru Iisus Christos, când suntem cu inima mai sensibilă şi mintea mai deschisă pentru lucrurile spirituale. Salut iniţiativa domnului deputat Tabără de a avea o cruce aici, în faţa noastră, o cruce care ne aminteşte despre dragoste, zdrobirea de sine, iertare şi bunătate. Şi, totuşi, de multe ori asistăm la adevărate revărsări de ură de la aceste microfoane ale tribunei Camerei Deputaţilor.
Stimaţi colegi,
În lumea noastră seculară şi tot mai secularizată, în această Europă, cum o numea Francis Shapfer, „post creştină”, foarte mulţi oameni politici şi parlamentari, mai ales, încep să redescopere persoana şi personalitatea lui Iisus Christos ca cel mai mare lider al omenirii. În toate parlamentele lumii civilizate există grupuri ecumenice sau interconfesionale de rugăciune. Vă informez că din aprilie ’93, împreună cu senatorul Ioan Alexandru, am iniţiat în Parlamentul României acest grup de rugăciune care include parlamentari de diferite orientări politice şi confesiuni religioase. Acum sunt două grupuri – unul în Senat şi unul în Camera Deputaţilor. În fiecare miercuri dimineaţa, de la 8,30, cei care doresc să înveţe, e un grup laic, nu avem un aspect liturgic sau religios, ci doar un aspect relaţional. Creştinismul, înainte de a fi o religie, este o relaţie, relaţie corectă cu Dumnezeu şi relaţie corectă unii cu alţii.
Cei interesaţi sunt invitaţi în cabinetul domnului deputat Berciu, la Comisia pentru sănătate, la etajul II. Apoi, pe 7 mai, la orele 5,00 după amiază, grupul de rugăciune vă invită la a V-a ediţie a „Zilei de rugăciune pentru reconciliere naţională” în Sala Brătianu. Sunt invitaţi congresmani americani, parlamentari englezi, elveţieni, germani şi din alte ţări.
Aş vrea să vă spun că în America, cei mai fideli prieteni ai României sunt congresmanii Frank Wolf, senatorii Dan Coats, Christofor Smith şi alţii, care aparţin grupului de rugăciune din Senat şi Camera Reprezentanţilor.
Cu ocazia acestei „Zile de rugăciune pentru reconciliere naţională” vom da şi o recepţie, bufet suedez, un pahar de vin şi un ou roşu.
Vă invităm cu drag şi vă dorim sărbători fericite!
…………………………….
Deci, am de gând să pun două întrebări.
În ultima perioadă, aţi văzut şi domniile voastre foarte bine că se înregistrează din ce în ce mai multe atacuri la adresa Bisericii Ortodoxe Române.
În acest avânt demolator s-a antrenat cu entuziasm, la 8 aprilie 1997, şi domnul deputat Petru Dugulescu, pornind de la un incident minor petrecut la Ruginoasa pe 30 martie, anul acesta. Într-o comună aproape sută la sută ortodoxă, un grup de 9 străini de localitate au încercat să facă prozelitism religios, sperând să-i atragă la cultul baptist pe localnici. Aceştia, este adevărat, necreştineşte, le-au tras străinilor o bătaie. Faptul, deşi minor, a fost folosit de „Monitorul de Iaşi” ca o bombă gazetărească sub titlul „Război religios”.
Crezând imediat ce scrie ziarul, domnul deputat Petru Dugulescu, de la tribuna Camerei Deputaţilor, denunţa „actul de barbarie religioasă, acţiuni sângeroase de tip medieval etc.”. Mai mult, de la Ruginoasa, domnia sa ajunge chiar la NATO, afirmând că „mica bătaie va influenţa negativ demersurile noastre de intrare în NATO”. În final, domnul deputat afirma că şi Mitropolia „binecuvântează războiul de la Ruginoasa”, preluând formula din ziar, care se bazase pe declaraţia unui obscur consilier bisericesc, Vasile Andreica.
Iată însă Comunicatul Mitropoliei, pe care Înalt Prea Sfinţia Sa Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, mi l-a trimis pentru a vi-l prezenta.
„Punctul de vedere oficial al Mitropoliei nu este cel exprimat de preotul Vasile Andreica. Acesta a expus o părere personală. Mitropolia regretă incidentul care a avut loc la Ruginoasa şi dezaprobă atât comportamentul violent al credincioşilor ortodocşi, cât şi prozelitismul baptist.
Preacucernicii preoţi ortodocşi şi credincioşii din Arhiepiscopia Iaşilor sunt chemaţi să nu răspundă la provocări prin violenţă sau jigniri, ci să folosească dialogul cuviincios şi mijloacele legale, demne de numele de creştin, chiar şi atunci când îşi apără drepturile, identitatea credinţei şi valorile spirituale strămoşeşti”.
Iată, domnilor şi doamnelor, un răspuns demn la o acuzaţie nefondată. Pentru domnul Petru Dugulescu rămâne o întrebare: art. 29 din Constituţie spune că „În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă”. Încercarea de a-i smulge pe ortodocşi din sânul bisericilor strămoşeşti nu este un act de învrăjbire religioasă?
……….
Mulţumesc.
………………………………………………………………………………..
Spuneam despre crucea care o avem în spate şi revărsări de ură de la acest microfon. Nu credeam că următoarea revărsare de ură va fi aşa de curând, după ce eu am vorbit, imediat.
Domnul deputat Petre Ţurlea s-a declarat în fosta legislatură, de la tribuna Parlamentului, ca ateu, liber cugetător. Eu mă mir şi mă-ntreb: oare are Biserica Ortodoxă Română nevoie de un avocat care este ateu, ca s-o apere, un liber cugetător? Când l-am văzut urcând la tribună, credeam că vine să ne ceară să păstrăm un moment de reculegere pentru că astăzi comuniştii nostalgici din Rusia sărbătoresc naşterea lui Lenin, 127 de ani de la naşterea lui Lenin. Credeam că pentru asta se urcă dânsul la tribună. (Rumoare în sală)
Domnule…, vă rog!
Dar daţi-mi voie să vă spun! Intervenţia mea din 8 aprilie a fost întemeiată moral şi politic şi legal, pentru că ce-a fost la Ruginoasa pe 30 martie, a fost un act de barbarie medievală, când 9 baptişti au fost bătuţi, li s-au scos dinţii, călcaţi în picioare de aproape o mie de cetăţeni conduşi de trei preoţi şi o directoare de şcoală.
Domnilor colegi,
Ca să mă înţelegeţi mai bine,
Domnule deputat…
…ce căutau 9 baptişti într-un sat ortodox, eminamente ortodox, daţi-mi voie să fac o analogie…
Aţi depăşit dreptul la replică!
…ce caută domnii PUNR-işti sau PDSR-işti într-un sat ţărănist, unde am câştigat alegerile? (Rumoare, gălăgie în sală)
Aţi depăşit dreptul la replică!
Românii n-au fost niciodată nici PUNR-işti, nici PDSR-işti, au fost liberali, ţărănişti, social-democraţi. Este o logică simplistă.
Vă rog frumos!
Dar, în virtutea dreptului circulaţiei ideilor şi oamenilor, aveţi dreptul s-o faceţi. (Vociferări)
Domnule deputat, aţi depăşit limitele dreptului la replică!
Daţi-mi voie să vă spun că România va fi o ţară democrată când poţi merge-n orice sat, fără să suferi pentru că-ţi propagi ideile.
Vă tai microfonul!
Vă mulţumesc.
pascugeabou@yahoo.com said,
februarie 1, 2008 la 8:43 pm
Fara indoiala,fratele Petrica Dugulescu a fost un copil al lui Dumnezeu si un luptator si aparator al Adevarului Evangheliei.
-Petre ,maiubesti tu pe mine ? Il intrebam in gluma.
– M-ai pui la indoiala Taica ?
Asa imi amintesc eu ca deschideam eu discutia cu el.
Taica Pascu.