Informatori celebri

Prietenul meu, Alin Cristea, a binevoit sa-mi trimita acest extras din presa romana care subliniaza esecul „pocaintei” informatorilor din toate straturile sociale ale poporului nostru:

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=12388&art=32415&cHash=bc6fb63554

Romanta turnatorilor inocenti

Robert Turcescu, Cotidianul, 18 iulie 2007

pintilie1.jpg

Detasat, cu o voce pe care, desi n-am fost acolo, mi-o imaginez relaxata, Lucian Pintilie povesteste la Sighet cum a fost recrutat informator al Securitatii. „Eram student in primul an la Institutul de Teatru, cind, intr-o noapte, tatal meu a fost arestat de organele Securitatii. Mi s-a cerut sa devin informator. Din sete de pitoresc si din spirit de aventura mai degraba decit din frica, am acceptat. (…) Astea erau turnatoriile mele la Securitate: pai, ca nu curge apa calda la caminul studentilor, ca nu sint bine curatate closetele, iar eu supravietuiam provizoriu ca un om cinstit, alimentindu-i cu denunturi ridicole, asteptind cu un soi de nadejde confuza. Ce anume? Eliberarea tatalui meu.“Induiosator, nu-i asa? Cine sa puna la indoiala zicerile marelui Pintilie? Regizorul ale carui productii cinematografice au fost ciuntite sau interzise de regimul comunist, obligindu-l sa se retraga, dupa propriile-i spuse, intr-un „exile royal“, a fost prea multa vreme asezat in galeria disidentilor ca sa mai poata fi clintit de acolo.Si pentru ce? Pentru un fleac de colaborare inocenta cu Securitatea.

Constantin Balaceanu Stolnici

Constantin Balaceanu Stolnici, alias „Laurentiu“. Informator, de asemenea. La maturitate, insa. Dar, pe asa o criza de boieri cum traverseaza Romania astazi, poate e mai bine sa ne prefacem ca n-am auzit despre asta.

N.C. Munteanu

Neculai Constantin Munteanu. Vocea sinonima cu speranta din perioada in care „Europa libera“ se confunda cu libertatea insasi. O istorie personala bizara, in care apar si rapoarte catre Securitate, si pagini lipsa din dosare. Dar parca nu-ti vine sa spui ca N.C. Munteanu a fost turnator, chiar de-ar aparea dovezi incontestabile.

Mona Musca

Si cu Mona Musca a fost greu. Dar, in ciuda simpatiei publice de care beneficia, ea era om politic. Iar oamenii politici sint usor, foarte usor de condamnat. Prin urmare, pentru personaje precum C.V. Tudor, Adrian Paunescu, Dan Voiculescu sau chiar Traian Basescu sint suficiente zvonurile.

Pentru ei, nu sint valabile nici inocenta sau spiritul de aventura invocate de Pintilie, nici refuzul constiintei de a pune ciocanul pe statui, cum se intimpla in cazurile Balaceanu Stolnici sau N.C. Munteanu.

Departe de mine gindul de a sari in apararea celor asupra carora planeaza acuzatii de colaborare cu Securitatea. Nu-i apar, nu-i condamn.

Vreau doar sa scriu despre absurdul situatiei in care am ajuns: intr-o perioada in care vorbim din nou despre lustratie si reasezarea societatii romanesti pe temelii solide, apar, culmea, nuante, interpretari personale si, pe alocuri, chiar romantice ale legaturilor pe care le-au avut unii sau altii cu Securitatea.

Nu-i unul sa recunoasca azi, simplu si trist, ca a gresit.

In asemenea conditii am avea nevoie de arbitrajul Colegiului CNSAS. Institutia este insa perfect inutila si neproductiva, prin urmare ar trebui rapid desfiintata. In ultimii ani, toti baronii adunati in acest Colegiu n-au reusit sa limpezeasca nici macar celebrele spete pomenite mai devreme. Si-atunci, la ce bun?

 

O deschidere a arhivelor pentru public ar fi, probabil, varianta cistigatoare. Ca sa ne putem convinge, bunaoara, daca Lucian Pintilie doar s-a jucat de-a informatorul Securitatii.

In absenta unor astfel de confruntari necesare, intre declaratii si inscrisuri, ma tem ca vom apuca ziua in care tortionarii vor povesti, calm si relaxati, cum rupeau ei gurile si ficatii anticomunistilor din sete de pitoresc si spirit de aventura.

Publicitate

8 comentarii

 1. Suvarov Valentin said,

  Si eu sunt de acord cu deschiderea arhivelor pentru public, dar, ma intreb, ce garantie avem ca dosarele oamenilor politici (si nu numai) nu au fost ”retusate” sau chiar modificate grosolan astfel incat s se potriveasca cu ”cerintele pietei” ?
  Cine poate garanta ca in anii ce au urmat Revolutiei politicienii si alte persoane influente nu au vut acces direct si nemijlocit la dosarele lor si ale altora?

 2. avram said,

  Mai are vreun rost sa desvaluim ce a fost; cind dupa 17 ani de……………………… nimica tot aici sintem, credeti ca ar mai avea rost atitea desvaluiri eu personal cred caci NU. deoarece in general cei care au suferit au plecat la cele vesnice { fiecare la locul care si-ar fi pregatit daca e corect scrisa expresia mea }deci ar fi bine sa le povestim copiilor nostri alte istorii caci de altfel nu mai au prea multa incredere in cei care spun ca fac ceva doar se uita la ei si se intreaba oare cespun acestia s-au ce ar vrea sa zica caci lumea aceasta e deja schimbata total iar noi cei care zicem caci am facut o oarecare schimbare am ajuns doar niste clopote fara limba care doar noi o auzim[ ni-se pare] si altceva nimic .In general generatia actuala care va fi premergatoare noua [cei care credem ca facem ceva actual] nu-i intereseaza prea mult ce va fi sau cum va fi pe ei ii intereseaza doar interesele lor personale caci increderea in cei care au fost numiti sa faca ceva s-a dus. PS> e doar parerea mea .

 3. Alin Cristea said,

  Da, mai are rost sa dezvaluim.

  Problema e insa cum, cit, unde si mai ales DE CE.

 4. tudor said,

  Mi-au trebuit 21 de ani(de credinta) sa realizez ca nu se poate schimba o intreaga adunare ,cu atat mai putin un cult intreg.Cand ar fi ceva de imbunatatit,(si avem ce) cu totii asteapta sa faca asta Domnul Hristos ,caci e adunarea LUI! Oare nu ne-a imputernicit pe noi sa facem asta?(Ef 4:12 – 16)Cand au aparut probleme deosebite in biserica „primara” Petru ,Pavel Iacov si toti fratii s-au adunat si au rezolvat problemele.La fel in Fapte 6 ,nu au asteptat sa vina Hristos sa ia o decizie ci au luat ei hotararea de a pune diaconi. Daca ar fi de mers in vreo „misiune” prin
  america (pt noi romanii) am fi gata imediat sa mergem noi si nu l-am trimite pe Hristos.
  Spun cu tristete acest lucru pentru ca nu se prea potriveste cu ce spune Domnul nostru Hristos in Ioan 17:21 …”ca toti sa fie una”,suntem mai multi „frati” care se aduna in acelasi loc pentru vreo doua ore si apoi merg inapoi acasa .Suntem o multitudine de singuratici(cu mici exceptii).Nu e de mirare ca se mai intampla ca unul sa toarne s-au sa puna piedica si cu totii sa ne barfim un pic ..iaca ca tot omul.
  E sigur un lucru ca fiecare va da socoteala despre sine .
  Sa ne revizuim deci viziunea de ansamblu ,de trup spiritual .a bisericii si sa ne pocaim …
  Ca sa se schimbe in bine adunarea , trebuie sa ma schimb „eu” primul.
  Domne ajuta!

 5. DANIEL GHEREBEN said,

  ESTE NECESAR DEZVALUIRI DE NUME A PASTORISTILOR CIRIPITORI ???????????? GATEGORIC CA DA.EI SI COPII UNORA SUNT DEZASTRUL DISCUTIILOR RECENTE.DACA PREA SFINTIA SA MITROPOLITUL BANATULUI A AVUT BUNUL SIMT SA RECUNOASCA DUPA REVOLUTIE COLABORAREA CU SECURITATEA DE CE NU SI AI ” NOSTRII”????????????????????FRATILOR FILMUL VIETII FIECARUIA V-A FI DAT PE FATA IN ZIUA JUDECATII!!!!!!!!!! DESTEAPTA-TE ROMANE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  NUMAI CA UNII PASTORI , DIN ZIUA DE AZI , AU PRINTRE CEI VIZATI , UN UNCHI ,UN PROFESOR DE SEMINAR , UN PASTOR PE CARE NU AR VREA SA-L SIFONEZE.ASA CA …..URSUL NU ARE COADA SI CONSPIRAREA LOR VA RAMINE O TAINA.

 6. virgil said,

  TARE MI_AS DORI SA FIE DEZVALUITA LISTA PASTORILOR SI A CONDUCATORILOR DE BISERICI

 7. MARIAN said,

  STIMATZI FRATZI SI PRIETENI, ESTE ADEVARAT, CRUD SI INTERESANT SI TREBUIE SA FIE ADEVARUL CURAT DEZVALUIT.DAR NU VA GANDITZI UN PIC NUMAI, CA ADEVAR CURAT SE GASESTE DOAR LA DUMNEZEU, EU PERSONAL NUMAI POT SA-I CRED CHIAR DACA AR MARTURISI EI PERSONAL, DAR IN CEEA CE SE GASESTE IN DOSARE DUPA 20 ANI, FITZI SERIOSI, IAR APOI DACA PRIN ABSURD, AR INTERVENI UN MIRACOL, IMAGINATZI-VA CE FATZA VOR FACE NOII VENITZI IN BISERICA, AR TREBUI SA NE INTREBAM SERIOS, DACA ACEASTA PE NOI PERSONAL NE AJUTA SAU PE ALTZII, CAT DESPRE EI, NU VA TEMETZI NUMAI CITITZI IN IMAGINEA DE NEUITAT CARE A FOST DAT SA O VADA INCLUSIV ACEI OCHII PREA SCUMPI AI MANTUITORULUI IN TIMP CE SE INDREPTA CATRE LOCUL EXECUTZIEI, CUM IUDA ERA DEJA JOS CAZUT SERVIND DREPT HRANA PENTRU CAINII FARA DE ADAPOST SI UNELE PASARII NECURATE. P.S. DACA DINTRE OCHII CELOR CE SE REGASESC INTR-O ASA SITUATZIE, LE ADUC O VESTE BUNA, SA INTREBE PE DUMNEZEU CE AU DE FACUT, APOI PE ZACHEU( SA DEA INPOI DE 4 ORI CE A RETZINUT DACA EI NU AR FI „CIRIPIT”, SI APOI MATEI Capitoul. 18, SA MEARGA LA FIECARE IN PARTE SA MARTURISEASCA SI SA ISI CEARA IERTARE, SI POATE VA CAPATA INDURARE DE LA DUMNEZEU,…………..CAT DESPRE NOI CEI DORITORI DE ADEVAR, DUMNEZEU CU NOI CU TOTZI.

 8. Mihail said,

  Daca am trecut pe aici,iaca: cei care au vindut nu se grabesc sa recunoasca, sa marturiseasca trecind la pocainta si asteptarea iertari pentru ca EI NU CRED CUVINTUL LUI DUMNEZEU CU PRIVIRE LA FAPTELE FACUTE LA INTUNEREC SI ZIUA CIND ACESTEA VOR FI ADUSE LA LUMINA. Ei cred in instruirea facuta de catre securitisti mai tare decit in biblie.Ttist dar faptele o dovedesc. chiar si in conditiile in care sunt somati sa o faca, ei cauta sa mai profite inca de pozitia „cucerita” prin tradare si minciuna.Daca nu ei macar copii lor. Ca la comunisti, uitati cine ne conduce tara, copii si nepotii celor „doboriti” in 1989. Credeti ca aceste lucruri nu sunt ingaduite de Dumnezeu? Ba da. Ne mai scapa numai postul si rugaciunea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: