Dugulescu #4
DEZBATERI PARLAMENTARE
Şedinţa Camerei Deputaţilor din 8 aprilie 1997
1.
Intervenţii ale domnilor deputaţi:
1.7 Petru Dugulescu – denunţarea „actelor de barbarie religioasă” petrecute pe 30 martie a.c. în comuna Ruginoasa;
Domnul Andrei Ioan Chiliman:
Domnul deputat Petru Dugulescu. Se pregăteşte domnul deputat Florea Buga.
Domnul Petru Dugulescu:
Domnule preşedinte,
Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Fapte deosebit de grave mă obligă să urc astăzi la această tribună, pentru a denunţa acte de barbarie religioasă incompatibile cu gradul de civilizaţie al unui popor la finele secolului XX. Şi aceasta în timp ce Grupul de rugăciune din Parlament, compus din membri senatori şi deputaţi de diferite opinii politice şi religioase, pregăteşte ziua de rugăciune pentru reconciliere naţională.
Sub titlul „Război religios”, ziarul „Monitorul de Iaşi” din 3 aprilie a.c. face următoarea descriere a evenimentelor: „Duminică, 30 martie, centrul comunei Ruginoasa a fost teatrul unor manifestări de intoleranţă religioasă fără precedent în istoria judeţului Iaşi” şi a României, adaug eu.
În numele credinţei ortodoxe, aproape o mie de oameni au bătut un mic grup de credincioşi baptişti. După declaraţiile martorilor, pogromul a fost coordonat chiar de autorităţile comunei, începând cu preoţii ortodocşi, continuând cu directoarea Şcolii generale şi terminând cu o parte din consilierii locali, totul sub privirile impasibile ale organelor de poliţie.
„Ceea ce s-a întâmplat duminică la prânz, în mijlocul uneia din cele mai mari şi mai vestite comune din judeţul Iaşi, este de neconceput într-o ţară din Europa civilizată”, spune ziarul. În continuarea articolului, numele preoţilor instigatori – Petru, Pavel, Gheorghe, Novac şi Doroftei din satul vecin Heleşteni, ca şi al profesoarei Magda Ungureanu. Victimele erau în număr de nouă persoane care închiriaseră o cameră, pentru a se ruga împreună. Printre acestea, se aflau două fete tinere. Roxana Prisecaru, în vârstă de doar 14 ani, a fost izbită de pământ şi călcată în picioare. Citez din acelaşi ziar: „Am primit un pumn în cap şi am căzut pe un gard. Sora mea, Ramona, a căzut peste mine şi au început să ne lovească cu picioarele. Loviturile au continuat cu bestialitate, bărbaţii strigând „Loviţi-ne pe noi, lăsaţi fetele în pace!”.
Acelaşi ziar din ziua următoare, 4 aprilie, citează declaraţia consilierului mitropolitului Daniel: „Atitudinea celor trei preoţi a fost binevenită, în spiritul învăţăturii creştine, care ne obligă să apărăm credinţa”.
Următoarele întrebări se pun de la sine: cine are interesul ca tocmai în comuna unde preşedintele Constantinescu şi-a lansat campania electorală, lansând proclamaţia de la Ruginoasa, să declanşeze acţiuni sângeroase, de tip medieval, care să întineze faţa ţării noastre? Nu cumva aceiaşi indivizi care până ieri se declarau atei şi astăzi se proclamă vajnici apărători ai credinţei? Sau, poate, ştiind că preşedintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, şi vicepreşedintele Al Gore şi mulţi alţi congresmani americani sunt baptişti, vor să influenţeze negativ demersurile noastre de intrare în NATO?
Cum se face că războiul de la Ruginoasa a fost declanşat în ziua de 30 martie, când, în toată lumea catolică şi protestantă, se sărbătorea Paştele? Cum se face că intelectualitatea unui sat se prezintă într-o aşa stare jalnică de înapoiere culturală, la finele secolului XX? De ce autorităţile civile – primar, şef de post – nu au intervenit să salveze victimele? Ce atitudine au autorităţile ecleziastice locale şi cele superioare, sau le convine titlul din ziarul amintit: „Mitropolia binecuvintează războiul de la Ruginoasa”?! Nu cumva acele forţe, care nu s-au resemnat încă să accepte prăbuşirea istorică a comunismului, mai încearcă să agite conflicte sociale, etnice, interconfesionale? Cum pot fi percepute asemenea semnale de către opinia publică şi oficialităţile din Vest, altfel decât nişte mineriade religioase? Cu asemenea exemple şi exemplare, dorim să deschidem porţile euroatlantice? Ar fi păcat ca imensele eforturi şi speranţele României să se năruie, spre bucuria făţişă sau ascunsă a duşmanilor democraţiei şi reformei.
Art.29 din Constituţie alin.2, 3, 4, prevede: „Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi respect reciproc. Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit atributelor proprii, în condiţiile legii. În relaţiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă”. Art.30: „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”.
Cerem domnului ministru Dejeu, ministrul de interne, să ordone, de urgenţă, o anchetă, să publice, cât mai curând, rezultatele şi sancţiunile aplicate celor vinovaţi de sălbăticia evenimentelor de la Ruginoasa, să fie despăgubite moral şi material victimele agresiunii. Rugăm, de asemenea, pe domnul preşedinte Emil Constantinescu să supervizeze ancheta, pentru ca România şi prestigiul ei angajat la Ruginoasa să nu sufere.
Vă mulţumesc.
Lasă un răspuns